Bűnügy

Fejlemény a Szentesen, az utcán talált halott nő ügyében

Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Varga Judit bejelentette, hogy Magyarország tiszteli a bírói függetlenséget

Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Konzervatívok - Demokratikus Szövetség frakciójának budapesti tanácskozásán tartott sajtótájékoztatón 2023. június 2-án.
Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Konzervatívok - Demokratikus Szövetség frakciójának budapesti tanácskozásán tartott sajtótájékoztatón 2023. június 2-án. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Magyarország tiszteli a hatalommegosztás elvét, ezáltal a bírói függetlenséget, amelynek garanciáit az Alaptörvény is rögzíti – magyarázta az igazságügyi miniszter hétfőn Budapesten.

Varga Judit a Háromszáz éves a Kúria címmel rendezett jogtörténeti konferencián mondott köszöntőjében kiemelte: Magyarországon a bírák függetlenek, tevékenységükben nem utasíthatók, tisztségükből csak a törvényben meghatározott eljárás keretében mozdíthatók el!

A bírákat a köztársasági elnök nevezi ki, a szigorú összeférhetetlenségi szabályok mellett függetlenségüket az is biztosítja, hogy nem lehetnek tagjai pártnak és nem folytathatnak politikai tevékenységet – sorolta.

A magyar igazságszolgáltatást az elmúlt években ért igaztalan támadásoknak nagy szerepe van abban a bizalmi válságban, amely jelenleg az Európai Unió és Magyarország között tapasztalható – mondta a miniszter, hozzátéve: a bizalmi válság magyar oldalon keletkezett először.

Kapcsolódó friss hírek