Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Bulvár

Rogán Antal volt feleségével bulizott Rubint Réka, Sarka Kata és Vasvári Vivien

Brüsszel bánt, a háború rossz, a migránsok jönnek, hidegélelem lesz – megvolt a Kormányinfó

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. június 19-én.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. június 19-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

Árplafont vezet be a kormány az áramra három szektorban, a SZÉP-kártya hidegélelemre is felhasználható lesz, és legyen már béke, mert az öldöklés nem jó, többek között ezeket jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Budapesten, a rendkívüli Kormányinfón.

Gulyás Gergely közölte, az árplafont július 1-jétől nettó 200 euró/megawattórában állapítják meg, és az a feldolgozóiparra, a szálláshely-szolgáltatásra, valamint a raktározásra, szállításra vonatkozik. Hozzátette: a kormány cserébe azt várja, hogy ezek a cégek növeljék a gyártási kapacitásukat és az év hátralévő részében ne emeljék az árakat; ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fogja ellenőrizni.

A „gazdaságvédelmi akciótervbe” illeszkedő döntésként a kormány arról is határozott, hogy lehetővé teszi a SZÉP-kártyák felhasználását hidegélelemre. Augusztus 1-jétől december 31-ig erre korlátlanul lesz lehetőség, és ezzel egyidejűleg azt is lehetővé teszik, hogy ebben az időszakban a munkáltatók a SZÉP-kártya keretét, amelynek maximális összege 450 ezer forint, további 200 ezer forinttal megemeljék a kedvezményes szabályoknak megfelelően.

Gulyás közölte még: a gyógyszerforgalmazó cégek esetében a kormány arról döntött, hogy július 1-jétől az extraprofitadójuk felét leírhatják, ha azt beruházásra vagy kutatás-fejlesztésre fordítják. A gyógyszergyártók esetén pedig a jövő évben megfelezik az extraprofitadót, és ezt „még egyszer meg lehet felezni”, tehát ennek a fele is leírható, ha az érintett cégek a beruházásra, illetve a kutatás-fejlesztésre költik ezt az összeget – magyarázta.

Az európai uniós források ügyében Gulyás azt állította, hogy „a labda Brüsszel térfelén pattog”, politikai döntés kérdése, hogy az Európai Bizottság vállalja-e a konfliktust az Európai Parlamenttel, és odaadja-e Magyarországnak a jog szerint neki járó pénzeket.

A tárcavezető kérdésre válaszolva úgy értékelt: nem jogi, hanem politikai döntés kérdése, hogy a Magyarországnak járó európai uniós forrásokat mikor „kegyeskedik” az Európai Bizottság folyósítani. „Nem tőlünk függ, attól függ, hogy ott mikor szedik össze a bátorságukat ahhoz, hogy az Európai Parlament magyar képviselők által felheccelt többségével szemben vállalják azt a konfliktust, hogy a jog szerint odaadják a nekünk járó pénzeket” – fogalmazott Gulyás Gergely.

A ruszki párti Orbán-kormány minisztere a háború kapcsán arról magyarázott, hogy Magyarország továbbra is kitart az azonnali ukrajnai tűzszünetet és a béketárgyalásokat szorgalmazó álláspontja mellett, amit minden fórumon képviselni fog.

„Az öldöklésnek csak a béke vethet véget”, találta fején a szöget, ezért Magyarországnak ki kell tartania amellett, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség – mondta Gulyás.

A kötelező migránsokkal riogatás sem maradhatott el: Brüsszel döntése a migránskvótáról elfogadhatatlan és kifejezetten veszélyes; ismét egy olyan brüsszeli hatalommal való visszaélésről van szó, amely ellen minden eszközzel és minden formában fel kell lépni – hergelődött a politikus.

Kifejtette: a brüsszeli döntés meghívólevelet jelent mindenkinek, aki Európába akar jönni, erősíteni fogja a migrációt. „Magyarország több vonatkozásban is rendkívül hátrányosan érintett lenne egy ilyen szabályozás által”, ezért ez ellen küzdeni kell – jelentette ki.

Kapcsolódó friss hírek