Belföld

Visszaszóltak a bankok a „védelmi pénzt” szedő Orbánéknak

Bulvár

Több hektáros útvesztő épült Kiszombor határában – így néz ki az égből

Baleset

Egy ember meghalt, többeket mérgezés gyanújával vittek kórházba az Izsáknál történt baleset helyszínéről

Rendőrség: saját testi épségük védelmében emeltek ki tüntetőket, mivel az „erőszakos tömeg” hozzápréselte őket a rendőrsorfalnak!

Összeszedtek egy szatyor szemetet is, amivel állítólag a rendőröket dobálták.

FÜLÖP Gergely
Tüntetők által a rendőrök felé dobott tárgyak egy asztalon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtótájékoztatóján 2023. május 20-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Erőszakkal, folyamatosan és összehangoltan próbálta meg egy „néhány száz főből álló agresszív tömeg” a pénteki esti diáktüntetés után, este 8 és 9 óra áttörni a rendőrsorfalat Budapesten, a Rippl-Rónai utcánál – mondta el a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának vezetője péntekről szombatra virradó éjjel Budapesten, „rendkívüli sajtótájékoztatón”.

Fülöp Gergely rendőr alezredes arról magyarázott, hogy pénteken jogszerűen bejelentett és a rendőrség által tudomásul vett gyűlés tartottak, amely a Kossuth téren kezdődött és az Oktogonon ért véget. A befejezett gyűlésből egy csoport megindult az Andrássy úton a Hősök tere irányába, a jogellenes gyűlés résztvevői a Rippl-Rónai utca magasságában megpróbáltak lekanyarodni a belső utcákba, ahol rendőrsorfal állta útjukat – ismertette a részleteket.

Fülöp Gergely felidézte, hogy a tüntetők először csak verbálisan, majd tettleg is provokálták a rendőröket! Elkezdték őket dobálni, először papírrepülőkkel, végül „egyre komolyabb” tárgyakkal. Felsorolása szerint

teli sörösdobozt, fémtermoszt, vascsavart is dobtak a rendőrök felé, továbbá horgászbotot, összetört zászlórudat vágtak be és szúrtak be a a rendőrök közé, valamint egy füstgyertyát is bedobtak a sorfal mögé.

Az eszközöket a sajtótájékoztatón bemutatták a sajtónak, valamint az esetről készült rendőrségi – köztük drónfelvételeket is – levetítettek.

Az alezredes közölte: a rendőrök folyamatosan felszólították az agresszív tömeget a jogellenes cselekmény abbahagyására. Úgy fogalmazott, hogy „ez az egyre agresszívabb támadás, ami közvetlenül veszélyeztette volna a rendőrök testi épségét, megalapozhatta, megalapozta volna a rendőrségi törvény által szabályozott kényszerítőeszközök alkalmazását” azonban a rendőrök „óriási türelmet” tanúsítva testi erővel tartották vissza „ezt a néhány száz feldühödött, megvadult ember”.

Gyermekvédelmi célú kiemelés

Fülöp Gergely elmondta: némely portálon „álhírek kezdtek el terjedni” a rendőrségi intézkedéssel kapcsolatban, amivel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a rendőrök „a lehető leghumánusabb módon, jogszerűen, szakszerűen, törvényesen jártak el az intézkedések során.

Tájékoztatása szerint négy fiatalt biztonsági intézkedés keretében,

a saját testi épségük védelmében emeltek ki, mivel az „erőszakos tömeg” hozzápréselte őket a rendőrsorfalnak!

„Ez semmilyen további eljárást nem jelent részükre” – magyarázta.

Az alezredes közölte azt is, hogy két embert a helyszínen hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt elfogtak és a rendőrség további feljelentéseket tesz csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen, egy emberrel szemben pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt tettek szabálysértési feljelentést.

A rendőrség elemezni fogja valamennyi felvételt és „könnyen lehet”, hogy további eljárásokat is indítanak – fűzte hozzá Fülöp Gergely, arra is kitérve, hogy az összes intézkedés számáról várhatóan szombaton tudnak tájékoztatást adni.

Ez is érdekelhet:
Újabb diáktüntetés Budapesten: Orbán rendőrei szerint palackokkal, vascsavarokkal dobálták meg őket

Kapcsolódó hírek

Jön a vihar! Másodfokú riasztást adtak ki két megyére

Nyerges vontató és egy kisbusz ütközött az M1-esen

Kalocsán rendőrök vegzáltak újságírókat, hogy Szijjártó el tudjon menekülni a kérdések elől

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Marco Rossi miatt lesz tüntetés Budapesten

Tényleg blokkolják a térerőt Magyar Péter rendezvényein? Megszólalt a minisztérium és a rendőrség

Fordulat: Hadházy megszólalt Magyar Péterről, ez mindent megváltoztathat

„Szégyelld magad, Kósa Lajos!” Magyar Péter bevette a fideszes fővárost is

Kínai villanyautót fotóztak le a rendőrség Teve utcai székházánál

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!