Egyre többen vannak börtönben Magyarországon

Rétévári szerint ebből is látszik, hogy a kormánynak elsődleges a magyar emberek biztonsága.

Egyre többen vannak börtönben Magyarországon
Fotó: kormany.hu/Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program/

Az elmúlt években a börtönökben dolgozók és a fogvatartottak számában is érzékelhető emelkedés volt – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Veszprémben, a büntetés-végrehajtás országos toborzó- és nyílt napján.

Rétvári Bence kiemelte: a fogvatartottak száma 14-15 ezerről 19 ezerre nőtt, míg az őket őrzők száma 7400-ról 9400-ra emelkedett.

„Ez azért fontos, mert a kormánynak elsődleges a magyar emberek biztonsága, főleg, mivel a szomszédunkban háború zajlik”

– magyarázta Rétvári, de hogy az ukrajnai háború hogyan függ össze a lesitteltek és a bv-dolgozók számának megugrásával, az nem derült ki.

Az államtitkár mindenesetre biztosított, hogy a közbiztonság javítása kiemelt prioritása a kormánynak 2010 óta! Ehhez szigorú büntetőszabályokra, hatékonyan fellépő rendőrségre, illetve olyan büntetés-végrehajtásra – börtönökre, fegyházakra, fogházakra – van szükség, ahol a bűnelkövetők a megérdemelt büntetésüket töltik, és mindenki biztos lehet abban, hogy csak akkor szabadulhatnak, amikor a bíróság úgy dönt.

Ezek is érdekelhetnek