Bűnügy

Itt a közeli videó Robert Fico lelövéséről

Külföld

Részleteket közöltek Robert Fico merénylőjéről

Bűnügy

Mi történt? Holtan találtak egy fiatal nőt és gyermekét Kapuváron

Öt tüntető ellen indítottak eljárást Orbán diákokat gázsprayző rendőrei

Ellenzéki politikust is megrángattak, kezdhet elfogyni a türelem az oktatásért kiállókkal szemben.

Öt tüntető ellen indítottak eljárást Orbán diákokat gázsprayző rendőrei
Fotó: Facebook/Mérce/Dián Ákos

A Karmelita kolostornál rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást – írta a rendőrség a police.hu oldalon csütörtökön, hozzátéve: a további elkövetők azonosítása folyamatban van.

Az ügy előzménye, hogy szerdán ismét diákok tüntette pedagógusaikért Budapesten. A demonstráció résztvevői délután a Szent István-bazilikánál gyülekeztek, majd az Alkotmány utcába vonultak, egyebek mellett azt skandálva: „Nincs tanár, nincs jövő!”, „Szabad ország, szabad oktatás!”, továbbá „A sztrájk alapjog!”

Rendőrök és tiltakozók a pedagógusok tervezett státusztörvénye elleni tüntetés vége után a Karmelita kolostornál tartott demonstráción 2023. május 3-án.

Rendőrök és tiltakozók a pedagógusok tervezett státusztörvénye elleni tüntetés vége után a Karmelita kolostornál tartott demonstráción 2023. május 3-án.Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az Alkotmány utcában, az Országház közelében diákfelszólalók emlékeztettek arra, hogy a rendőrség legutóbb „gyermekvédelmi könnygázt” vetett be ellenük, 16-18 éves fiatalok ellen. Meghirdettek egy „hétigenes népszavazást”.

A felszólalások végén a szervezők közölték, hogy a rendezvény véget ért, azonban egy újat is meghirdettek: a demonstrálók a Margit hídon át a Clark Ádám térre vonultak, ahol kora este újabb felszólalások következtek, a kilakoltatások ügye is téma volt. Ezt követően a vonulók – akik között például Tordai Bencét, a Párbeszéd másik országgyűlési képviselőjét, valamint Hadházy Ákos független parlamenti képviselőt, valamint Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét is látni lehetett – a Karmelita kolostorhoz mentek.

Kordonbontásba kezdtek a Karmelitánál és a Hadügyminisztériumnál a pedagógusokat minden eddiginél méltatlanabb helyzetbe…

Posted by Mérce on Wednesday, May 3, 2023

A rendőrség felszólította a demonstrálókat, hogy lépjenek egyet hátra a rendőrsorfaltól, mert „sértik a gyülekezési törvényt”. A tüntetés résztvevői azonban válaszul azt skandálták: „Bűnözőket védtek!” A tüntetők a „rekonstrukció alatt álló” Honvéd Főparancsnokság épületénél lebontották a kordont, néhányan felmásztak az építési állványzatra és megdobálták a rendőröket.

Brutális rendőri erőszak egy diák és egy képviselő ellen. Mindezt egy kerítésért?!Rohamrendőrök, rendőrsorfal és rendőri brutalitás. Magyarország 2023../Tompos Márton országgyűlési képviselőt berángatták a rendőrsorfal mögé, majd gyorskötözőt tettek a kezére. 0:15-nél látható, ahogyan a képviselővel szemben fellépnek a rendőrök./

Posted by Hadházy Ákos on Wednesday, May 3, 2023

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség később azt közölte, hogy a Karmelita kolostornál be nem jelentett gyűlés több agresszív résztvevője kordonelemeket döntött ki, a kerítésen keresztül rugdosták, lökdösték és dobálták a rendőröket, valamint betörtek az építési területre. A rendőrök 19 óra 56 perckor gázsprayt alkalmaztak.

Donáth Anna a Facebookon arról írt, hogy momentumos párttársát, Tompos Mártont „brutálisan berángatták a kordon mögé”, majd gyorskötözővel bilincselték meg.

Könnygázzal lefújt tüntető diákok. Gyorskötözővel megbilincselt momentumos képviselő. Rohamrendőrök, rendőrsorfal és…

Posted by Donáth Anna on Wednesday, May 3, 2023

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!