Öt tüntető ellen indítottak eljárást Orbán diákokat gázsprayző rendőrei

Ellenzéki politikust is megrángattak, kezdhet elfogyni a türelem az oktatásért kiállókkal szemben.

Öt tüntető ellen indítottak eljárást Orbán diákokat gázsprayző rendőrei
Fotó: Facebook/Mérce/Dián Ákos

A Karmelita kolostornál rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást – írta a rendőrség a police.hu oldalon csütörtökön, hozzátéve: a további elkövetők azonosítása folyamatban van.

Az ügy előzménye, hogy szerdán ismét diákok tüntette pedagógusaikért Budapesten. A demonstráció résztvevői délután a Szent István-bazilikánál gyülekeztek, majd az Alkotmány utcába vonultak, egyebek mellett azt skandálva: „Nincs tanár, nincs jövő!”, „Szabad ország, szabad oktatás!”, továbbá „A sztrájk alapjog!”

Rendőrök és tiltakozók a pedagógusok tervezett státusztörvénye elleni tüntetés vége után a Karmelita kolostornál tartott demonstráción 2023. május 3-án.

Rendőrök és tiltakozók a pedagógusok tervezett státusztörvénye elleni tüntetés vége után a Karmelita kolostornál tartott demonstráción 2023. május 3-án.Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az Alkotmány utcában, az Országház közelében diákfelszólalók emlékeztettek arra, hogy a rendőrség legutóbb „gyermekvédelmi könnygázt” vetett be ellenük, 16-18 éves fiatalok ellen. Meghirdettek egy „hétigenes népszavazást”.

A felszólalások végén a szervezők közölték, hogy a rendezvény véget ért, azonban egy újat is meghirdettek: a demonstrálók a Margit hídon át a Clark Ádám térre vonultak, ahol kora este újabb felszólalások következtek, a kilakoltatások ügye is téma volt. Ezt követően a vonulók – akik között például Tordai Bencét, a Párbeszéd másik országgyűlési képviselőjét, valamint Hadházy Ákos független parlamenti képviselőt, valamint Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét is látni lehetett – a Karmelita kolostorhoz mentek.

Kordonbontásba kezdtek a Karmelitánál és a Hadügyminisztériumnál a pedagógusokat minden eddiginél méltatlanabb helyzetbe…

Posted by Mérce on Wednesday, May 3, 2023

A rendőrség felszólította a demonstrálókat, hogy lépjenek egyet hátra a rendőrsorfaltól, mert „sértik a gyülekezési törvényt”. A tüntetés résztvevői azonban válaszul azt skandálták: „Bűnözőket védtek!” A tüntetők a „rekonstrukció alatt álló” Honvéd Főparancsnokság épületénél lebontották a kordont, néhányan felmásztak az építési állványzatra és megdobálták a rendőröket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség később azt közölte, hogy a Karmelita kolostornál be nem jelentett gyűlés több agresszív résztvevője kordonelemeket döntött ki, a kerítésen keresztül rugdosták, lökdösték és dobálták a rendőröket, valamint betörtek az építési területre. A rendőrök 19 óra 56 perckor gázsprayt alkalmaztak.

Donáth Anna a Facebookon arról írt, hogy momentumos párttársát, Tompos Mártont „brutálisan berángatták a kordon mögé”, majd gyorskötözővel bilincselték meg.

Könnygázzal lefújt tüntető diákok. Gyorskötözővel megbilincselt momentumos képviselő. Rohamrendőrök, rendőrsorfal és…

Posted by Donáth Anna on Wednesday, May 3, 2023

Ezek is érdekelhetnek