Orbán: Magyarország és Brüsszel nagy dolgokra lehetne együtt képes, ha Brüsszel úrrá tudna lenni hungarofóbiáján

Értsd: ha hagyná a kormányt nyugodtan lopni.

Orbán Viktor miniszterelnök a Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán 2022. szeptember 8-án.
Orbán Viktor miniszterelnök a Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán 2022. szeptember 8-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarország és Brüsszel együtt nagyszerű dolgokra lehetne képes, ha a brüsszeli bürokraták úrrá tudnak lenni hungarofóbiájukon – fejtette meg a miniszterelnök pénteken Veszprémben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében átadott ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ ünnepélyes megnyitóján.

A kormányfő köszönetet mondott az Európai Uniónak és a „brüsszeli bürokratáknak”, hogy Veszprém mellett, így Magyarország mellett döntöttek. Ugyanakkor úgy fogalmazott: Veszprém teljesítménye mutatja, ha a brüsszeli bürokraták úrrá tudnak lenni „jól kifejlett hungarofóbiájukon, akkor mi együtt Magyarország és Brüsszel nagyszerű dolgokra vagyunk, lehetnénk képesek”.

Kár, hogy Veszprém példája a kivétel és nem az általános szabály – magyarázta.

Orbán szerint az európai együttműködés modern formáját, az Európai Uniót két cél, a béke és a jólét hívta életre. Ma viszont „kötésig állunk egy háborúban”, s a gazdasági helyzet és a kilátások egyre aggasztóbbak és rosszkedvűbbek. Ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió? – tette fel a kérdést, mintha nem éppen Magyarország lenne az utolsó között a békét és a jólétet illetően: más országokban ugyanis koránt sem olyan apokaliptikus a helyzet, mint ahogy azt a magyar kormány láttatni szeretné.

A magyar „tolvajok fejedelme” mindenesetre cinikuskodott egy sort azon, hogy ha erre nem találják meg a választ, akkor az olyan szép szokások és remek programok napjai, mint az Európa Kulturális Fővárosa is meg vannak számlálva!

Ezek is érdekelhetnek