NATO-vezető: Oroszország nem fog megállni Ukrajnánál

A katonai bizottság elnöke szerint egyre nehezebb helyzetben vannak az orosz erők Ukrajnában.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher

Egyre nehezebb helyzetben vannak az orosz erők Ukrajnában, Oroszország már a 15. hónapjában van a háromnaposnak tervezett háborújának – mondta Rob Bauer tengernagy, a NATO Katonai Bizottságának elnöke szerdán Brüsszelben.

Rob Bauer, a NATO Katonai Bizottságának ülését követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az Ukrajna elleni orosz agresszió az eddigi legnagyobb fenyegetést jelenti a szövetség biztonsága és a béke szempontjából.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország nem fog megállni Ukrajnánál, Moszkva ambíciói messze túlmutatnak a megtámadott ország határainál. Kijev katonai támogatásának folytatása ezért is elengedhetetlen, de nemcsak Ukrajna, nemcsak a NATO, hanem a világ egésze érdekében – mondta a tengernagy.

Christopher Cavoli tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka arról beszélt, hogy a NATO katonai hatóságai regionális terveket dolgoztak ki, amelyek leírják, hogy a szövetség hogyan fogja megvédeni tagországait két veszéllyel, Oroszország és a terrorista csoportok jelentette fenyegetéssel szemben.

A tervek a NATO haderejének új modelljét követelik meg, ami több magas készültségű csapat felállítását, valamint egy új haderőstruktúra kialakítását jelenti a NATO-műveletek végrehajtásához szükséges felszerelések és szervezetek számának és típusának meghatározására.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a nap folyamán korábban adott nyilatkozatában felvázolta a júliusi, Vilniusban tervezett NATO-csúcstalálkozó főbb prioritásait, amelyek célja – szavai szerint – a NATO elrettentési és védelmi képességének további erősítése.

„Jó irányba haladunk, de nem olyan gyorsan, mint ahogy azt a változó és veszélyes világ megköveteli” – fogalmazott.

Ezzel összefüggésben Stoltenberg reményét fejezte ki, hogy a tagállamok állam- és kormányfői támogatni fogják az új terveket, és megegyeznek a védelmi felszerelések gyártásának bővítéséről.

Ezek is érdekelhetnek