Közlekedés

Megszólalt a MÁV, miután az osztrákok levágták a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról

Baleset

Traktorral felborult és meghalt egy férfi Baranyában

Kultúra

Tömeges kirúgás kezdődött a Petőfi Rádiónál, a zenei szerkesztő is ment a levesbe

Jámbor András: elfogadhatatlan, hogy a parlamentet megkerülve hoznak törvényeket

RövidenRöviden
Jámbor András: elfogadhatatlan, hogy a parlamentet megkerülve hoznak törvényeket
Fotó: Facebook/Jámbor András

Elfogadhatatlannak nevezte Jámbor András, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezető-helyettese, hogy a kormánypártok a parlamentet megkerülve, néhány órával az ülés kezdete előtt terjesztenek be törvényjavaslatokat és -módosításokat.

Az ellenzéki politikus vasárnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az Országgyűlés törvényalkotási bizottságában a héten több törvényt is átírtak a kormánypártok olyan módosító javaslatokkal, amelyeket alig pár órával a plenáris ülés kezdete előtt nyújtottak be.

Sunyi Fidesz-tempó: A parlamentet megkerülve, pár óra alatt hoznak törvényeket Orbánék

Sunyi Fidesz-tempó: A parlamentet megkerülve, pár óra alatt hoznak törvényeket OrbánékJámbor András sajtótájékoztatója#PárbeszédZÖLDEK

Posted by Párbeszéd – Zöldek on Sunday, April 30, 2023

Jámbor András azt mondta, ezek egyike bővíti azt a kört, amelyben Orbán Viktor meghatározhatja a kormánytagok, így a saját fizetését is. Mostantól a közigazgatási államtitkárok fizetése is „egy személyben a miniszterelnöktől függ és nem a parlament döntésétől” – jegyezte meg.

A képviselő egy másik esetként jelezte, hogy Schadl György leváltását a végrehajtói kamara éléről több ellenzéki párt is kezdeményezte, hiszen az új végrehajtók csak Schadl előtt, a börtönben tehetnének esküt, hogy hivatalba léphessenek. „Ezt a Fidesz úgy oldotta meg, hogy elvette volna Schadl jogköreit”, de röviddel azután, hogy az ezzel kapcsolatos törvénymódosításról szavazott a bizottság, Schadl György lemondott – fűzte hozzá.

Arra is kitért, hogy szintén mindössze négy órával a parlament ülésének megkezdése előtt nyújtottak be a kormánypártok olyan javaslatot, ami „a teljes jogrendszert újraírja” a kormány Európai Unióval való megállapodása kapcsán.

Kijelentette: ez a fajta törvényalkotás elfogadhatatlan, az Európai Unióval való megegyezés kapcsán éppen a széles társadalmi egyeztetés volt az egyik alapfeltétel, egy parlamentáris demokráciában az lenne az alap, hogy „törvényeket úgy hozunk, hogy a társadalom tisztában van azzal, mi áll ezekben”.

Ezek is érdekelhetnek

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Esővízgyűjtésre szólította fel Szijjártó Pétert a Párbeszéd

Kilakoltattak egy mozgássérült gyermeket nevelő családot Csepelen, miután aljas módon kijátszották alóluk a saját lakásukat

Feljelentik Orbánt a reggeli rádiós uszításáért

Orbán Viktor is gratulált a „kisújszállási asszonyságnak”

Tüntetést tartottak Budapesten a végrehajtói maffia felszámolásáért