Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Újabb, 200 millió forintos bírságot kell kifizetnie a Ryanairnek

Ezúttal egy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt indított ügyben sújtott le a fogyasztóvédelem.

Újabb, 200 millió forintos bírságot kell kifizetnie a Ryanairnek
Fotó: Pixabay/Steve001

A Ryanairnek be kell fizetnie a 2020 áprilisában kiszabott 200 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot, miután a bíróság másodfokon is visszautasította a légitársaság döntéssel szemben benyújtott keresetét.

A Budapest Főváros Kormányhivatalának közleménye felidézi: az ír diszkont légitársaság a 2020. február 18-i Budapest-Gran Canaria járatának késése során nem tett eleget a tájékoztatási kötelezettségének, ezzel tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósított meg, amiért a fővárosi kormányhivatal 200 millió forintos bírságot szabott ki.

Budapest Főváros Kormányhivatala 2022 júniusában egy másik ügyben is vizsgálatot indított a légitársasággal szemben, miután az utasokra hárította át a kormány által tavaly kivetett extraprofit-különadót. A fogyasztóvédelmi hatóság megállapította, hogy a cég tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, emiatt 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.

Az Igazságügyi Minisztérium április 5-én azt közölte, hogy a Fővárosi Törvényszéket követően a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította a Ryanair azonnali jogvédelem iránti kérelmét, így a légitársaságnak meg kell fizetnie a kiszabott 300 millió forintos bírságot.

Ez utóbbira reagálva a Ryanair az MTI-nek küldött pénteki közleményében sajnálatát fejezte ki a döntés miatt, de hozzátették: „a döntésnek nincs különösebb jelentősége, mivel a kormány már felváltotta az extraprofitadót egy másik adónemmel, az ökoadóval”. Hangsúlyozták: az ökoadó miatt nyolc budapesti járatukat törölték a 2022-es téli menetrendben és hét útvonal esetében csökkentették a járatsűrűséget.

A légitársaságokra kivetett extraprofit-adó 2022 júliusában lépett hatályba. Az adó mértéke az Európai Unióba és néhány más európai országba utasonként 3900 forintnyi összeg volt, míg az unión kívüli járatok esetében 9750 forint. A jogszabály 2023 eleji módosítása után az adóterhet a repülőgépek károsanyag-kibocsátása alapján szabják ki.

Célt ért a kormány bosszúhadjárata: a Ryanairnek be kell fizetnie a fogyasztóvédelmi bírságot

Renitens utas miatt megszakította útját Budapesten a Ryanair London-Bukarest járata

Reagált a Ryanair a kormány szemétkedésére: 8 budapesti útvonalát megszünteti a légitársaság

33,48 milliárdért bővítheti Mészáros Lőrinc cége a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet

Több helyen is gázolt a vonat csütörtök délelőtt

Tele vannak pénzzel a magyarok, rengeteg állampapírt vásároltunk