Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Baleset

Agyonlőtte magát egy középiskolás Nagyatádon

Bajban a magyar fociultrák: az UEFA mégsem engedélyezte a nagy-magyarországos jelképek használatát

Úgynevezett valótlant állított az MLSZ.

Magyar szurkolók a Dózsa György úton 2021. június 15-én. A koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában szereplő magyar válogatott Portugália ellen lép pályára ezen a napon.
Magyar szurkolók a Dózsa György úton 2021. június 15-én. A koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában szereplő magyar válogatott Portugália ellen lép pályára ezen a napon. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Bár a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kedden még azzal büszkélkedett, hogy UEFA rábólintott a magyar válogatott meccsein „elengedhetetlenül fontos” nagy-magyarországos zászlók és molinók használatára, az európai szövetség ezt egy nappal később cáfolta.

Az MLSZ hivatkozott a Football Against Racism In Europe döntésére is, amelyben a szervezet állítólag elfogadta az érvelésüket, amely szerint „a történelmi Magyarország térképnek és az árpádsáv színeinek megjelenítése nem minősül rasszista magatartásnak”.

A román szövetség viszont szerdán állásfoglalást kért az UEFA-tól – írja a hvg.hu –, és kiderült, hogy az MLSZ valótlant állított. A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) honlapján idézik az UEFA reagálását, amely szerint

az európai szövetség nem engedélyezte és nem is fogja az MLSZ által említett szimbólumokat az európai meccseken,

és az UEFA szerint az MLSZ hibát követett el a bejelentéssel, mivel e szimbólumok megjelenítése megszegi az UEFA Fegyelmi Szabályzatában foglaltakat (provokatív és/vagy politikai tartalmú üzenetek), s az FRF, ha szükséges, ezt jelenteni fogja a fegyelmi bizottságnak.

Az MLSZ a Nemzeti Sportnak küldött válaszlevelében úgy reagált a romániai fejleményekre:

„Az MLSZ már tegnap közleményben jelezte álláspontját a kérdéssel kapcsolatban és ezt továbbra is fenntartjuk. Ismételten felhívjuk a szurkolók figyelmét, hogy olvassák el az MLSZ közleményét és tartsák be a szabályokat.”

Ez tehát azt jelenti, hogy a manapság vagyona mentésével is foglalatoskodó Csányi Sándor vezette Magyar Labdarúgó Szövetség kitart a nagy-magyarországos jelképek használata mellett. Közleményük szerint kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja bármilyen transzparens (csakis piros, fehér és zöld színekben), más, politikai tartalmúnak vagy kirekesztőnek minősíthető szimbólum vagy felirat nem szerepelhet rajta.