A Kijev melletti Bucsába látogatott a japán kormányfő

Kisida Fumio japán miniszterelnök Bucsában 2023. március 21-én.
Kisida Fumio japán miniszterelnök Bucsában 2023. március 21-én. Fotó: Twitter/Anton Gerashchenko

Kisida Fumio japán miniszterelnök keddi ukrajnai látogatása során felkereste a Kijev megyei Bucsát, azt a települést, amelyben az orosz katonák brutális tömeggyilkosságokat követtek el a helyi lakosok ellen az Ukrajna elleni támadás kezdetén.

„A világ megdöbbent, amikor egy éve ártatlan civileket gyilkoltak meg Bucsában. Látván ezt a helyet, valóban nagy haragot érzek emiatt az atrocitás miatt”

idézte az Ukrajinszka Pravda a Reuters beszámolója alapján Kisidát. A miniszterelnök koszorút helyezett el Bucsában a helyi templomnál, majd egyperces néma csenddel és meghajlással tisztelgett a halottak emléke előtt.

A japán kormányfő kedd reggel érkezett Kijevbe, ahol várhatóan találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Látogatásának célja, hogy „kifejezze tiszteletét az ukrán nép bátorsága és türelme iránt, amely Zelenszkij elnök vezetésével kiáll hazája védelméért, és hogy Japán és a G7-országok vezetőjeként szolidaritásáról és rendületlen támogatásáról biztosítsa Ukrajnát” – írta a japán külügyminisztérium közleményében, amelyben a miniszterelnök kijevi útját bejelentette.

Ezek is érdekelhetnek