Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

A legnagyobb slágerek sosem kopnak ki a köztudatból

A legnagyobb slágerek sosem kopnak ki a köztudatból

Minden korszaknak megvannak a maga meghatározó trendjei, legyen szó öltözködésről, építészetről vagy akár zenéről. Ezek pedig együtt formálódnak a világ változásával.

Bár mai szemmel sokszor megmosolyogtató lehet a 30-40 évvel ezelőtti divat vagy zenei irányzat, ám mégis akadnak olyan örökzöldek, amelyeket sosem feledünk el.

Slágerek, melyek túléltek egy ezredfordulót

Szinte nincs olyan ember, aki ne tudna kapásból legalább 4-5 dalt vagy előadót felsorolni a millenium előtti időkből. Az idősebb korosztály a saját emlékezetéből merít, a fiatalabbak pedig vagy szüleik, nagyszüleik által, esetleg a Retro Rádió műsorából ismerik ezeket a zenéket.

Hisz az egyik legnépszerűbb hazai rádiócsatorna nevéből adódóan kimondottan a ma már retrónak számító slágerekre épít, és a hallgatottsági adatokból nyilvánvaló, hogy erre van is igény. A középkorúakban és az idősekben ugyanis kellemes nosztalgiát ébresztenek a régi dalok.

Hisz milyen jó felidézni például egy fergeteges EDDA koncertet a nyolcvanas évekből, amikor fiatalon és gondtalanul tomboltunk a közönség soraiban! De említhetnénk az adott évtized legjelentősebb zenei eseményét, az 1986-os budapesti Queen Live Aid koncertet, amitől szinte az egész ország lázban égett.

Ekkoriban viszont nem voltak még okostelefonok, így a saját szemszögünkből nem tudtuk megörökíteni ezeket az élményeket. A zenék felidézésére viszont bekapcsolhat a “belső mozink”, és az emlékeket felidézve újra átélhetjük a régmúlt eseményeit.

Ismerkedés az örökzöld slágerekkel

Meglepő, de a Retro Rádió hallgatói tábora közel sem csak idősebbekből áll. Nagyon sok tizen-, huszon- vagy harmincéves is rendszeresen kapcsolódik be az adásba. Számukra azonban az életkorukból kifolyólag nem nosztalgizásáról van szó, hanem arról, hogy szeretik ezt a maitól nagyban különböző hangzásvilágot.

Hisz legyünk őszinték: manapság a zeneipar ontja magából az egyslágeres előadókat, akik mind hasonló stílusban alkotnak. Nagy rá az esély, hogy a többségük tíz év múlva úgy eltűnik a süllyesztőben, hogy már a nevükre sem fogunk emlékezni, nemhogy a dalaikra.

És bizony az ifjabb generáció tagjai közt is akadnak olyanok, akiket hidegen hagynak ezek a “futószalagon gyártott” zenék, ellenben imádják például a klasszikus rockot, a eurodance-t vagy a 90’es évek hip-hop slágereit. A Retro Rádió felhozatalában ők biztosan nem fognak csalódni.

Mi a helyzet a feldolgozásokkal?

Már csak azért is érdemes ismerni a régi nagy slágereket, mert a mostani zenészek is nem egyszer ezekből merítenek ihletet. Néha csak egy-egy dallamrészletet vesznek át, de akad, aki teljes egészében egy több tíz éves dalt dolgoz fel.

Új hangszerelés, a mai kornak megfelelő stílusjegyek, új vokál, de a dallam és akár a szöveg is marad a régi – máris kész a gigasláger.

Hogy csak egy pár példát említsünk: David Guetta és Bebe Rexha I’m Good című dala az Eiffel 65 – Blue című slágerén alapul, Ava Max-től a My Head & My Heart pedig kísértetiesen hasonlít az ATC – All Around The World című szerzeményére.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten