Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Orbán Viktornak üzent az amerikai nagykövet

David Pressman (b), az Egyesült Államok magyarországi nagykövete és Antony Blinken (j) az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere.
David Pressman (b), az Egyesült Államok magyarországi nagykövete és Antony Blinken (j) az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere. Fotó: Twitter/David Pressman

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a héten Washingtonba utazott, hogy az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterével, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának magas rangú tisztviselőivel és az Amerikai Egyesült Államok szenátusának kétpárti vezetésével konzultáljon az amerikai-magyar kapcsolatok jelenlegi helyzetéről.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének honlapján azt írták, a nagykövet találkozott Antony Blinken külügyminiszterrel és a Fehér Ház magas rangú tisztviselőivel, akikkel megvitatta a szövetségesi kapcsolatok legújabb fejleményeit, köztük

a magas rangú magyar tisztviselők egyedülállóan Amerika-ellenes retorikáját és a magyar kormány által ellenőrzött médiában elterjedt Amerika-ellenes retorikát.

https://twitter.com/USAmbHungary/status/1633532418467454977

A szenátus vezetésével folytatott megbeszélései során a nagykövet megvitatta az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatok jelenlegi állapotát, valamint egyetértésüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a szövetségesek egyöntetű egységére és elszántságára van szükség a Vlagyimir Putyinnal szembeni fellépésben. A megbeszélésén a nagykövet érintette Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának sürgősségét, Magyarország vezetésének az Egyesült Államokról tett legutóbbi nyilatkozatait, valamint az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy ebben a rendkívüli időszakban is ápoljuk ezt a fontos kapcsolatot.

„Magyarország fontos pillanathoz érkezett a jövőjét illetően” – mondta a nagykövet, hozzátéve:

„Miközben Oroszország indokolatlan háborúja dúl a szomszédban, eljött az ideje annak, hogy Magyarország és transzatlanti szövetségesei és partnerei között szorosabb kapcsolat alakuljon ki.”