Mi történt? Szijjártó felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben Ukrajna területi integritását

Fűt-fát megígért, bevallott és elismert Szijjártó a CNN-en, mintha valami troll dublőr nyilatkozott volna.

Mi történt? Szijjártó felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben Ukrajna területi integritását
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szokatlan, és a magyar kormány eddigi oroszbarát narratívájába nehezen illeszthető kijelentéseket tett az orosz agresszióval kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek adott interjújában.

Az MTI szemléje szerint Szijjártó a Facebook-oldalán is visszanézhető műsorban arról beszélt, hogy szomszédos országként számunkra az azonnali tűzszünet és béke „létfontosságú”, és nemcsak azért, mert szomszédok vagyunk, hanem azért, mert magyarok is meghalnak ebben a háborúban. Az ukrajnai magyar közösség tagjait, mint ukrán állampolgárokat, besorozzák és sokukat a fronton vetik be, így sokan meghalnak közülük. „Tehát egy olyan nemzetet képviselek (…), amelynek a tagjai már meghaltak ebben a háborúban” – hangsúlyozta a miniszter.

A műsorvezető felvetésére a miniszter azt mondta: nem kérdés, hogy Oroszország megsértette Ukrajna területi integritását,

„az Orosz Föderáció megtámadta Ukrajnát, és mi, magyarok, elítéljük ezt a támadást, elítéljük ezt a háborút, és egyértelmű, hogy kiállunk Ukrajna mellett, és felszólítunk mindenkit Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának a tiszteletben tartására”.

A beszélgetés végén a műsorvezető újra visszatért a béke kérdésére: a miniszter leszögezte, hogy a magyar kormány olyan békét tart elfogadhatónak, amelyben Ukrajna garanciát kap a szuverenitására vonatkozóan.

Arra a kérdésre, hogy miért utazott Fehéroroszországba, a miniszter azt válaszolta, hogy Magyarország és Ukrajna szomszédos államok, így a háború hatásai az országra nézve „súlyosak és azonnaliak”. Magyarországot aggodalommal tölti el a háború eszkalálódásának, valamint – időben és földrajzi értelemben vett – elhúzódásának lehetősége. Mint mondta: a fehérorosz kollégáját arra kérte, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől, ami a háború elhúzódásához vagy eszkalációjához vezet.

Az uniós szankciókról megjegyezte, hogy a magyar kormány nem gondolja, hogy ezek jók vagy hatásosak lennének, „nem gondoljuk, hogy a szankciós politika helyes, nem gondoljuk úgy, hogy a szankciók működnek (…), de ezidáig egyetlen csomagot sem vétóztunk meg”.

Szijjártó újabb kérdésre elismerte, hogy a kormány a tizedik szankciós csomagot sem fogja megvétózni, mert az egyeztetések során sikeresen „kiharcolt” minden olyan mentességet, ami fontos volt a számára. Úgy fogalmazott, hogy a kormány soha nem támogatná a nukleáris együttműködés vagy a Magyarország és Oroszország közötti gáz-, illetve olajszállítás korlátozását.

Ezek is érdekelhetnek