Bűnügy

Közösült vele, mielőtt elvágta a torkát: sokkoló részletek derültek ki a miskolci pályaudvaron talált holttest ügyében

Bűnügy

Négy lány félholtra vert egy 10 éves fiút Kemecsén, az iskolaudvaron szerdán

Gazdaság

Jó hírt kaptak az albérletben élők

Mi történt? Szijjártó felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben Ukrajna területi integritását

Fűt-fát megígért, bevallott és elismert Szijjártó a CNN-en, mintha valami troll dublőr nyilatkozott volna.

Mi történt? Szijjártó felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben Ukrajna területi integritását
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szokatlan, és a magyar kormány eddigi oroszbarát narratívájába nehezen illeszthető kijelentéseket tett az orosz agresszióval kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek adott interjújában.

Az MTI szemléje szerint Szijjártó a Facebook-oldalán is visszanézhető műsorban arról beszélt, hogy szomszédos országként számunkra az azonnali tűzszünet és béke „létfontosságú”, és nemcsak azért, mert szomszédok vagyunk, hanem azért, mert magyarok is meghalnak ebben a háborúban. Az ukrajnai magyar közösség tagjait, mint ukrán állampolgárokat, besorozzák és sokukat a fronton vetik be, így sokan meghalnak közülük. „Tehát egy olyan nemzetet képviselek (…), amelynek a tagjai már meghaltak ebben a háborúban” – hangsúlyozta a miniszter.

Egy éve tombol a háború – CNN interjú

Egy éve tart a háború Ukrajnában – CNN interjú

Posted by Szijjártó Péter on Friday, February 24, 2023

A műsorvezető felvetésére a miniszter azt mondta: nem kérdés, hogy Oroszország megsértette Ukrajna területi integritását,

„az Orosz Föderáció megtámadta Ukrajnát, és mi, magyarok, elítéljük ezt a támadást, elítéljük ezt a háborút, és egyértelmű, hogy kiállunk Ukrajna mellett, és felszólítunk mindenkit Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának a tiszteletben tartására”.

A beszélgetés végén a műsorvezető újra visszatért a béke kérdésére: a miniszter leszögezte, hogy a magyar kormány olyan békét tart elfogadhatónak, amelyben Ukrajna garanciát kap a szuverenitására vonatkozóan.

Arra a kérdésre, hogy miért utazott Fehéroroszországba, a miniszter azt válaszolta, hogy Magyarország és Ukrajna szomszédos államok, így a háború hatásai az országra nézve „súlyosak és azonnaliak”. Magyarországot aggodalommal tölti el a háború eszkalálódásának, valamint – időben és földrajzi értelemben vett – elhúzódásának lehetősége. Mint mondta: a fehérorosz kollégáját arra kérte, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől, ami a háború elhúzódásához vagy eszkalációjához vezet.

Az uniós szankciókról megjegyezte, hogy a magyar kormány nem gondolja, hogy ezek jók vagy hatásosak lennének, „nem gondoljuk, hogy a szankciós politika helyes, nem gondoljuk úgy, hogy a szankciók működnek (…), de ezidáig egyetlen csomagot sem vétóztunk meg”.

Szijjártó újabb kérdésre elismerte, hogy a kormány a tizedik szankciós csomagot sem fogja megvétózni, mert az egyeztetések során sikeresen „kiharcolt” minden olyan mentességet, ami fontos volt a számára. Úgy fogalmazott, hogy a kormány soha nem támogatná a nukleáris együttműködés vagy a Magyarország és Oroszország közötti gáz-, illetve olajszállítás korlátozását.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!