Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Völner Pál a kezét tördelte, Schadl György nem engedte, hogy fotózzák – elindult az évtized korrupciós tárgyalása

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 8-án.
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 8-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Óriási médiaérdeklődés mellett vette kezdetét csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken Schadl György és Völner Pál korrupciós ügye, akik bűnösségük beismerése esetén 10, illetve 8 év börtönre, valamint 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá többek között vagyonelkobzásra számíthatnak.

A pénteki előkészítő ülésen – melyet még három követ –, nem hallgatták meg az elsőrendű vádlott Schadl Györgyöt, a bírósági végrehajtói kar fejét, ahogy a másodrendű vádlott minőségében jelen lévő volt igazságügyi államtitkárt sem, ugyanakkor el kellett jönniük. Völner érkezését a Telex videóra vette, nem volt túl beszédes:

A tárgyalásról a lap azt írta,

Völner gyakran a kezét tördelve ült a székben, Schadl viszont magabiztosnak tünt. Varga Judit egykori államtitkára megengedte, hogy fotózzák, Schadl György viszont elzárkózott ettől.

Az ülésen felolvasták a vádiratot, melynek lényege, hogy Schadl György „korrupciós kapcsolatot alakított ki” Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió, összesen 83 millió forintot kapott tőle, lényegében fizetésként. A pénzért cserébe ugyanis az egykori államtitkár vállalta, hogy Schadl kérésére „ügyeket intéz”, pl. egyengeti a végrehajtói kinevezéseket.

Völner Pál az ügyészség szerint vállalta azt is, hogy kiírat egy milliárdos pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztériummal Schadl egyik cégére, mely papíron vízüzemű motorral kíséretezik. Dacára annak, hogy Völnernek azt mondták, bizonytalan a projekt működőképessége,

az ex-államtitkár azt mondta, ezt a pénz elnyerése után senki sem ellenőrzi.

Schadlnak a vádirat szerint volt honnan fizetni az államtitkárt: a nyomozók szerint majdnem 925 millió forintot kapott azoktól, akiket végrehajtói pozícióba segített.

Az ügy első- és másodrendű vádlottjai vallomásukban tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el.

A tárgyalás egy darabig el fog tartani, az ügynek Schadl Györgyön és Völner Pálon kívül még 20 vádlottja van, a bíróság pedig a legalacsonyabb rangútól indul.

Érdekesség, bár ismerve a kézivezérelt, főleg kormányzati üzenetek sulykolására használt MTI-t, az állami „hírügynökség” mostanáig nem számolt be az évtized korrupciós ügyeként emlegetett, az Orbán-kormány legfelsőbb szintjéig elérő büntetőügy első tárgyalásnapjáról. A Hírek Ma hírkeresője szerint a kormánymédia is mélyen hallgat az ügyről.

Kapcsolódó friss hírek

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Kezd belegabalyodni a kormány, hogy a „csak ránk ható háború” vagy a kereskedők miatt drága az üzemanyag

Nagy Márton: a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

Orbán agya elborult: már a világ összes idei választásának megnyerésére készül