Nagy Márton szerint az élelmiszerhiányt a boltok mesterségesen gerjesztik

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó üzleti ebédjén a budapesti Kempinski Hotelben 2023. január 24-én.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó üzleti ebédjén a budapesti Kempinski Hotelben 2023. január 24-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Érdekes magyarázattal szolgált a magyarországi üzletekben tapasztalt áruhiánnyal kapcsolatban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kormánypárti Mandinernek adott interjújában.

Amikor ugyanis felvetették neki, hogy nem kizárt, hogy az ársapkáknak is köze lehet az Európában egyedülállóan gáz helyzethez, a miniszter így reagált:

„Tévedés, a boltok nagy részében szó sincs hiányról, az áru egyszerűen a raktárban marad, nem kerül ki a polcra, nagyrészt mesterséges hiánygerjesztés folyik.”

Elmondta, megérti, hogy az üzleteknek sem jó, hogy le kell nyelniük a veszteséget, de az intézkedés „az infláció elleni küzdelem jegyében történik, amiből a bankok és a Mol is jócskán kivette, kiveszi a részét”.

Nagy Márton úgy véli, hibás az a feltételezés, hogy az ársapkák hajtják az inflációt. A miniszter szerint ezek a modellek abból indulnak ki, hogy az élelmiszereknél a kiskereskedők elkezdték teljes mértékben kompenzálni a bevételkiesést más helyettesítő termékek áremelésével.

Nagy azt is előrevetítette, hogy ha áprilisig megvalósul a gyorsan apadó infláció, jó esély lesz arra, hogy kivezethetik az élelmiszerárstopokat.

Kapcsolódó hírek