Kritikus a helyzet: így néz ki most fotókon az Ipoly és a Sajó áradása

Drónnal készített képen az áradó Sajó folyó miatt lezárt út Sajóivánka és Sajókaza között 2023. január 20-án.
Drónnal készített képen az áradó Sajó folyó miatt lezárt út Sajóivánka és Sajókaza között 2023. január 20-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Sajó és a Tarna teljes magyarországi szakaszán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, kitelepítésre azonban sehol sincs szükség – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője csütörtökön. Siklós Gabriella elmondta:

országszerte jelenleg 510 kilométeren van árvízvédelmi készültség a folyókon.

Ebből valamivel több mint 200 kilométeren rendelték el eddig a legmagasabb szintet jelentő, harmadfokú készültséget.

Drónnal készített képen az áradó Sajó folyó Sajóivánka és Sajókaza között 2023. január 20-án.

Drónnal készített képen az áradó Sajó folyó Sajóivánka és Sajókaza között 2023. január 20-án.Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Jelezte: a Sajó és Tarna teljes magyarországi szakaszán harmadfokban védekeznek. Ez 24 órás, megerősített figyelőszolgálatot jelent, ugyanakkor lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség. A levonuló árhullám csütörtök reggelre mindkét folyón tetőzött, ám a vízgyűjtőkön lehullott, illetve érkező csapadék miatt még várható újabb vízszintemelkedés. Ennek mértéke azonban nagyban függ attól, hogy hó, vagy eső formájában érkezik-e az utánpótlás – tette hozzá a szóvivő.

A drónnal készített felvételen a megáradt Ipoly a Madách-hídnál Nógrádszakál Ráróspuszta településrészén 2023. január 20-án.

A drónnal készített felvételen a megáradt Ipoly a Madách-hídnál Nógrádszakál Ráróspuszta településrészén 2023. január 20-án.Fotó: MTI/Komka Péter

A drónnal készített felvételen a megáradt Ipoly által elárasztott terület Ipolytarnócon 2023. január 20-án. A folyó vízszintemelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a településen.

A drónnal készített felvételen a megáradt Ipoly által elárasztott terület Ipolytarnócon 2023. január 20-án. A folyó vízszintemelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a településen.Fotó: MTI/Komka Péter

Jelenleg a Tarna, a Sajó, a Zagyva és a Takta folyó áradására kell készülni. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb jelentése szerint harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben az alábbi mérőállomásoknál a Tarna és a Sajó áradása miatt:

  • Tarnaörs,
  • Tarnaméra,
  • Verpelét,
  • Felsőzsolca,
  • Sajószentpéter,
  • Sajópüspöki.

Kapcsolódó hírek