Orbán Viktor: a jóisten majd eldönti, meddig folytathatom

Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én.
Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A politika nem olyan, mint a foci, itt nem lehet tudni, hogy meddig bírja az ember, érezheti úgy, hogy hirtelen száz évet öregedett, de ezt majd a jóisten eldönti

– válaszolta a Telex.hu kérdésére Orbán Viktor szerdán, rendhagyó Kormányinfó keretében, ahol két órán keresztül faggathatták a médiumok, és ehhez még a templom előtt sem kellett megvárni az ország utcai harcos miniszterelnökét.

Orbán szerint a 2022-es év volt a legnehezebb Magyarország számára a rendszerváltás óta, az ország azonban rendkívüli teljesítményt nyújtott. Szerinte az áprilisi választás szabadságharc volt, meg kellett védeni Magyarország függetlenségét. Rendkívüli teljesítménynek nevezte, hogy Magyarország kimaradt az orosz-ukrán háborúból, ahogy a migráció elleni fellépést is, és hogy az EU részéről tapasztalt „hungarofóbiát”.

„Ha valaki sztrájkol, az törvényes dolog, aki csak beüzen, hogy ma nem dolgozik, az törvénytelen”

mondta a Gulyás Gergellyel és Kovács Zoltánnal szegélyezett Orbán, mikor a pedagógustüntetésekről, tanári engedetlenségről kérdezték. Hangsúlyozta, mindenkinek be kell tartani a törvényeket, valamint szerinte nem lehet egyenlőségjelet tenni az ő 2007-es kordonbontásuk és a közé, amit a pedagógusok tesznek. A béremelést ő is szükségesnek látja, ezt az EU-s pénzek gyorsítani tudják. Azt is elárulta, bízik abban, hogy Pintér Sándor vezetésével, tárgyalások útján sikerült megoldani az oktatásban kialakult helyzetet.

Odaszúrt a Magyar Tudományos Akadémiának, mondván, olyat még nem látott, hogy nyílt törvénysértésre buzdít egy ilyen szervezet. Mint ismert, az MTA kiadott egy állásfoglalást, mely szerint vissza kell venni az iskoláikba a sztrájk miatt kirúgott pedagógusokat. A jelek szerint ezen véleményüket nem osztja a magyar miniszterelnök.

Senki bőrszínével nincsen problémája, azzal nem ért egyet, ha valaki alacsonyabb rangúnak ítél meg egy közösséget annak homogenitása miatt, magasabb rangúnak, ha heterogén

reagált Orbán, mikor Németh Szilárd Facebook-posztjáról kérdezték, melyben a Fidesz-alelnök „Fehér, keresztény, európai értékeket képviselő ország lett a világbajnok” – sorral örült Argentína vébégyőzelmének, kiverve ezzel a biztosítékot Argentína magyarországi nagyköveténél is.

A sajtótájékoztatón többek között kiderült, hogy

  • Orbán nem tervez 2023-ban Kijevbe látogatni,
  • nem támogatja a forint árfolyamának rögzítését az euró árfolyamához,
  • megkísérlik a babaváró hitel fenntartását,
  • a fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet 30 évre emeljék a gyereket vállaló nők számára,
  • Magyarországnak szüksége lesz nemzetközi hitelfelvételre, de nem IMF-hitel formájában.

Kapcsolódó hírek