Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Bejelentették: a magyar katonák képesek garantálni a magyar emberek biztonságát

Novák Katalin köztársasági elnök (k) a NATO koszovói missziójában (KFOR) szolgáló magyar katonáknál tett látogatásán a Novo Selo-i táborban 2022. szeptember 13-án.
Novák Katalin köztársasági elnök (k) a NATO koszovói missziójában (KFOR) szolgáló magyar katonáknál tett látogatásán a Novo Selo-i táborban 2022. szeptember 13-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Hivatalában fogadta Novák Katalin köztársasági elnök Béres Jánost, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját és Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség parancsnokát kedden. A katonai vezetők tájékoztatták Novákot az orosz-ukrán háborúról és az MTI híre szerint

„biztosították arról, hogy a magyar katonák képesek garantálni a magyar emberek biztonságát”.

Ha ez így van, az hatalmas előrelépés, mivel emlékezetes: márciusban úgy húzott át „a magyar emberek fölött” és töltött 40 percet a magyar légtérben, majd zuhant le Zágrábban egy robotrepülő, hogy azt csak utólag, a horvátoktól tudtuk meg.

Kun Szabó István, az államfő „főhadsegéde” mindenesetre a közmédiának most arról magyarázott, hogy a szokások szerint Novák Katalin a Magyar Honvédség főparancsnokaként negyedévente kap tájékoztatást, de a kialakult helyzetre tekintettel, az orosz-ukrán háború miatt kéthetente tartanak ilyen találkozót.

Ezen pedig most a Magyar Honvédség parancsnoka azt jelentette, hogy a magyar katonák meg tudják védeni Magyarország területét, garantálni tudják a magyar emberek biztonságát.

Ruszin-Szendi Romulusz számot adott még arról, hogy folyamatos a Zrínyi 2026 elnevezésű program végrehajtása.

Kun Szabó István ezek alapján pedig kijelentette, hogy a honvédség fejlesztése „jól átgondolt”.