Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Szijjártó: gyanús radarjelek alapján kétszer is felszálltak a Gripenek, de nem találtak semmilyen objektumot

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Vallettában 2019. november 20-án.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Vallettában 2019. november 20-án. Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Gyanús radarjelek alapján kétszer is felszálltak a Magyar Honvédség légierejének repülőgépei pénteken, de egyik alkalommal sem találtak semmilyen repülő objektumot – magyarázta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azután, hogy

a horvátoktól kellett megtudni: Zágrábban lezuhant egy olyan régi, szovjet gyártmányú, pilóta nélküli robotrepülő, ami előtte a NATO közlése szerint 40 percet töltött a magyar légtérben.

TU-141 típusú drón a magyar légtérben

Kétszer is felszálltak a Gripenek

Posted by Szijjártó Péter on Friday, March 11, 2022

A putyinista magyarországi külügyér most azt állította, hogy a honvédség péntekre virradóra érzékelte egy tárgy átrepülését Ukrajna felől az ország légterén, amelyről később kiderült, hogy azonos a Zágrábban később lezuhant drónnal.

Az ügyben a NATO több tagállama, Magyarország mellett Románia és Horvátország is érintett, ezért a hatóságok a szövetségesekkel szoros együttműködésben vizsgálják az esetet.

Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar légierő a péntek déli órákban az éjszakaihoz hasonló jeleket detektált, ezúttal az északkeleti országrészben. Ezért a kecskeméti bázisról felszálltak a készültségi szolgálatban lévő Gripenek, amelyek átvizsgálták az érintett területet, de ott semmilyen repülő objektumot nem találtak, így visszatértek a támaszpontra.

Ez a délutáni órákban is megismétlődött, azonban akkor sem fedeztek fel semmilyen légi járművet.

A miniszter elmondta, hogy az észlelésekről tájékoztatta román, horvát és szlovén kollégáját, hiszen fontos a gyors és hatékony információáramlás.

„Mivel a szomszédságban háború van, ezért rendkívül fontos, hogy minden esetben megfontoltan és higgadtan járjon el a honvédség és a légierő. Ez így volt most, és így lesz az elkövetkező időszakban is” – szögezte le az orosz barátságrenddel kitüntetett magyarországi külügyminiszter.

A stratégiai nyugalom megvolt

Jávor Benedek, a főpolgármester európai uniós ügyekért felelős főtanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy az elszabadult drón könnyen eltalálhatott volna bárkit, ráadásul

„úgy átrepült Magyarországon, hogy a magyar honvédség, a légvédelem, Benkő Tibor, a Vezénylő Tábornok Elnökúr, az összes nem nélkülözhető magyar katonai eszköz, a teljes stratégiai nyugalomban pihenő hadsereg azt se mondta, fapapucs, nemhogy leszedték volna”.

Szóval. Egy ilyen, amúgy a 70-es évek technológiai színvonalát képviselő katonai eszköz, amely elszabadult, úgyhogy…

Posted by Jávor Benedek on Friday, March 11, 2022