Bűnügy

Vízbe akartak fojtani egy rendőrt Oroszlányban

Bűnügy

BRFK: kilenc embert fogtak el Budapesten a hétvégi belvárosi razzián

Baleset

Lezuhant egy nő az óriáskerékről a Balaton Soundon

Nincs most ennél fontosabb: az Aranybulla jelentőségéről és napjáról nyújtott be törvényjavaslatot a Fidesz és a KDNP

Ma is előre mentünk, nem hátra.

ORBÁN Viktor; KÖVÉR László; NÉMETH Zsolt; KÓSA Lajos; DEUTSCH Tamás
Az Országgyűlés ünnepi ülésének végén Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke (b), Kövér László házelnök (b3), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b4) beszélget, jobbra Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-képviselője 2020. május 2-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az 1222-es Aranybulla jelentőségéről és az Aranybulla napjáról nyújtott be törvényjavaslatot pénteken az Fidesz és a KDNP frakcióvezetője az Országgyűlésnek. Kocsis Máté és Simicskó István előterjesztését szimbolikus időpontban, 12 óra 22 perckor iktattak a parlamenti rendszerben.

A két előterjesztő a magyar államfejlődés és Magyarország alkotmányos önazonosságának szempontjából kiemelkedően fontosnak tartja az Aranybullát, amelynek a nemzeti emlékezet számára törvény által is történő megerősítése alapvető nemzeti érdek!

A törvényjavaslat rögzítené, hogy az Országgyűlés tagjai – azok, akik tiszteletben tartják az ország történeti alkotmányának vívmányait -, vallják, hogy „a történeti alkotmányunkban gyökerező önazonosságunk védelme az állam alapvető kötelessége”.

A javaslat elfogadásával a parlament elismerné, hogy a nyolcszázéves dokumentum eszmeisége bizonyos vonatkozásaiban a modern kori demokrácia eszmetörténeti előzményének tekinthető.

II. András az Aranybullát – a történeti hagyomány szerint – 1222-ben Szent György napján, azaz április 24-én adta ki, ezért az Országgyűlés ezt a napot nyilvánítaná az Aranybulla napjává.

A kormánypárti képviselők felidézték: kibocsátásának idején az Aranybulla összegezte az Árpád-házi királyság több mint két évszázados államszervezési tapasztalatait és a nemesi tulajdonjog, valamint az ellenállási jog biztosításával megteremtette a későbbiekben a polgári értelemben vett magántulajdon és népszuverenitás jogintézményeinek történelmi előképeit.

A jövő magyar nemzedékei számára fontos, hogy a modern kori demokrácia eszmetörténeti előzményének tekinthető Aranybulla a 21. században az Országgyűlés által törvényben is elismert dokumentum legyen – érvel Kocsis Máté és Simicskó István.

Ez is érdekelhet:
Kocsis Máté őrjöng: „Rohadtul tartsd magad távol a gyerekeimtől!”

Kapcsolódó hírek

Drogot is árultak a szegedi dj-k, lekapcsolták őket

Egy héten belül már a második postás halt meg munka közben

Kocsis Máté: Csúnya, alaptalan dolgokat állít rólam PszichoPeti

Kocsis Máté üzeni mindenkinek, akit zavar a pedofília: „inkább mélyen hallgassanak!”

Kocsis Máté: Magyar Pétert elhagyta a felesége, locsog-fecseg, bosszút akar állni

Kocsis Máté úgy tudja, Novák és Varga „felelősségteljes döntést hozott”… bezzeg Gyurcsány!

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Kocsis: ha annyira fontos a svédeknek a NATO-csatlakozás, akkor jöjjenek ide!

Benyújtotta a PedoFidesz az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot