Baleset

Durva baleset történt az M3-ason, ketten meghaltak

Bűnügy

Kislányokat molesztálhatott egy vidéki katolikus iskola tanára, de a püspökség a botrányt kirobbantó tanítónőt akarja meghurcolni

Baleset

Gyerekeket szállító busz borult árokba Kőszegnél, sok sérült

Rishi Sunak lesz az új brit miniszterelnök

Rishi Sunak lesz az új brit miniszterelnök
Fotó: Flickr/Ministry of Housing, Communities & Local Government

Rishi Sunak volt pénzügyminisztert választotta a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója a párt új vezetőjévé – jelentette be hétfő délután Sir Graham Brady, a vezetőválasztási folyamatot irányító alsóházi tory frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke.

A választási eredmény azt jelenti, hogy Sunak lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Brady hivatalos bejelentése előtt néhány pillanattal Sunak egyetlen riválisa, Penny Mordaunt volt védelmi miniszter közölte, hogy visszalép.

Erre a szakbizottság vezetője is utalt az eredményt ismertető bejelentésében, mondván: a jelöltséghez szükséges számú képviselői ajánlás összegyűjtésének hétfő délután lejárt határidejéig egyetlen érvényes jelölés érkezett a testülethez.

Liz Truss jelenlegi miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része ellene fordult.

Távozása miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti, de utódja hivatalba lépéséig Truss ellátja a kormányfői teendőket.

Rishi Sunak a dél-angliai Southamptonban született 1980-ban, szülei azonban indiai gyökerű családokból származnak és mindketten egykori kelet-afrikai brit gyarmatokon születtek: édesapja Kenyában, édesanyja a mai Tanzánia részét képező egykori Tanganyikában született.

A szülők családjai az 1960-as években költöztek Nagy-Britanniába.

Rishi Sunak a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap által a leggazdagabb britekről évente összeállított lista idei kiadása szerint feleségével együtt a 222. helyen áll a felső ezres mezőnyben, 730 millió fontra (350 milliárd forintra) becsült családi vagyonnal.

Sunak az oxfordi, illetve a kaliforniai Stanford egyetemen szerzett gazdasági diplomákat, és politikai karrierje előtt a pénzügyi szolgáltatási szektorban – egyebek mellett a Goldman Sachs globális bankcsoportnál, majd különböző alapkezelő társaságoknál – dolgozott.

Ez is érdekelhet: Hoppál Péter szerint „amerikai pénzből” tüntettek tízezrek a tanárokért Budapesten

Kapcsolódó hírek

Ütköztek, majd lángba borult a személyautó az M86-os gyorsforgalmin

Halálos baleset történt Kisszállás térségében

Lemondott Liz Truss brit miniszterelnök

Szerencsejátékká nyilvánítanák a kriptovaluta-tranzakciókat a britek

Aggasztó állapotban van II. Erzsébet, értesítették a hozzátartozókat

Covid: a jövő héten minden korlátozás megszűnhet Angliában

Londoni médiaértesülések szerint lemond Boris Johnson

Keddtől az indulás előtt is tesztet kell végezniük az Angliába utazóknak

Meghalt II. Erzsébet királynő

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!