Belföld

Magyar Péter kitette az ATV szektásainak nevét, szerinte összejátszhat a csatorna a Megafonnal

Bűnügy

Mészárlás készült Sajókazán, az egész osztályt meg akarta ölni egy diák

Bulvár

Botrány az ATV-ben: Magyar Péter kisétált élő adásban az interjúról

Belga kormányfő: hatékonyak az Oroszország elleni szankciók

Alexander De Croo, belga miniszterelnök.
Alexander De Croo, belga miniszterelnök. Fotó: Facebook/Alexander De Croo

Az oroszpárti magyar kormány sulykolásával ellentétben a belga miniszterelnök úgy látja: működnek az Oroszország ellen hatályos uniós szankciók, ott hatnak, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

Alexander De Croo erről Brüsszelben beszélt pénteken, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői találkozójának második munkanapjára érkezve.

Újságíróknak Alexander De Croo úgy nyilatkozott, hogy a szankciók terén a következő lépés az energiaszektort érintheti, és azt mondta:

„minél kevesebb olajat és gázt kell vásárolunk Oroszországtól, hogy csökkenjen Moszkva lehetősége az ukrajnai háború finanszírozására.”

A belga miniszterelnök szerint néhány hét elég lesz arra, hogy az uniós tagállamok kormányai véglegesítsék az energiaárak csökkentésére irányuló, csütörtökön elfogadott számos javaslat részleteit, azután pedig felgyorsulhat a végrehajtás. Kijelentette: csak akkor lesz elégedett, „ha a tervek megvalósulnak, és a rezsiszámlák csökkennek”. Hozzátette: megérti néhány uniós tagország aggályait az energiaellátás biztonságával kapcsolatban, de „az EU-nak erre megvannak a megfelelő szolidaritási válaszai”.

De Croo úgy vélekedett, hogy a Kínával ápolt viszony fenntartása fontos, de – mint mondta – ezek a kapcsolatok egyes területek tekintetében ellentmondásosak.

„Néhány területen, például a klímaváltozás kihívásainak megoldásában együttműködünk, más területeken viszont verseny zajlik. De vannak olyan ügyek is, amelyek kapcsán ellenséges magatartást tapasztalunk Kína részéről. Jól fel kell térképeznünk, hogy milyen területen milyen kapcsolataink vannak, és milyen kapcsolatokat szeretnénk ápolni Pekinggel” – jelentette ki.

Bíróság alakulhat a háborús bűnök kivizsgálására

Kaja Kallas észt miniszterelnök az uniós csúcsra érkezésekor különleges bíróság létrehozását sürgette az ukrajnai háborúban Oroszország által elkövetett háborús bűnök kivizsgálására és a felelősök elszámoltatására.

„Mindenképpen meg kell tárgyalnunk az Ukrajnában elkövetett bűncselekményekre adható jogi válaszok lehetőségét. Ilyen esetekkel csak külön törvényszék foglalkozhat” – fogalmazott az észt kormányfő, majd hozzátette: a bíróság létrehozásában az Európai Unió vezető szerepet vállalhatna.

A tagállamok vezetői a kétnaposra tervezett uniós csúcs második munkanapján az EU külkapcsolatairól tárgyalnak, különös tekintettel Kínára.

Ez is érdekelhet: Megölte feleségét egy férfi Csengerben

Kapcsolódó hírek

Betonszállítóval ütközött egy autó az M0-son Maglódnál, tűzoltók, mentők a helyszínen

Újraszámolták a szavazatokat, eldőlt Budapest sorsa

Menczer Tamás úgy tudja, egész Brüsszel Orbán Viktor elhallgattatásán dolgozik

Ruszkibérenc magyar külügyér az orosz hekkertámadást bizonyító iratokról: „Nem foglalkozom vele, hát nem veszik észre?!”

Rubeljobboldal: magyar politikusok is kaphattak pénzt Moszkvából oroszbarát propaganda terjesztéséért

Terrortámadás történt Moszkva közelében, sok a halott

Hamarosan kiderülhet, miért emelte Orbán hétszeresére a gáz árát

Megszólalt Orbán Viktor főnöke a háborúról

Választás előtt még hazarendelik Szijjártó Pétert, Szentpétervárra utazik csütörtökön

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!