Hajnalig harcizott Orbán Brüsszelben, szerinte megint sikerült megvédeni a magyar érdekeket

Ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd a magyar kormány seftelését Putyinnal.

A gázársapka alól mentesítést kaptunk, így az nem veszélyezteti Magyarország biztonságos gázellátását, hosszú csata volt, de sikerült megvédenünk Magyarország érdekeit – mesélte Orbán Viktor Facebook-oldalán péntek hajnalban Brüsszelből.

A miniszterelnök szerint Európai Bizottság energetikai javaslatai jelentették a „legnagyobb veszélyt” Magyarország számára: elfogadásukkal azt kockáztattuk volna, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások.

Hajnali kettő óra van Brüsszelben. Most ért véget az EU-csúcs első napja. Holnap még folytatjuk a tárgyalásokat, de a…

Posted by Orbán Viktor on Thursday, October 20, 2022

A veszélyt sikerült elhárítani: „Magyarország nem maradt egyedül, így sikerült egy fair megállapodást kiharcolni” – közölte.

„Megállapodtunk abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne” – tette hozzá a kormányfő.

Azt is tudatta, hogy ha lesz közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarországnak, így „továbbra is nyitva az összes beszerzési lehetőség”.

„Ez fontos, mert csak akkor tudjuk leszorítani az energia árát hazánkban, ha minél több forrás áll rendelkezésre, minél nagyobb a verseny a magyar energiapiacon” – mutatott rá Orbán Viktor.

Kapcsolódó hírek