Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Belföld

Szentkirályi Alexandra videón számolt be róla, hogy rettentő ostoba

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Megszavazták: létrejön az új korrupcióellenes hatóság

Pedig hol van még április elseje.

Képviselők esküt tesznek az Országgyűlés alakuló ülésén 2022. május 2-án. A patkó első sorában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b-j).
Képviselők esküt tesznek az Országgyűlés alakuló ülésén 2022. május 2-án. A patkó első sorában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b-j). Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nagyon kell az EU-s pénz az Orbán-kormánynak: a ciklusok óta tartó NER-es tolvajlás mostanra odáig fajult, hogy az Európai Bizottsággal való megegyezés és a források kikönyörgése érdekében kedden egy sor módosítást volt kénytelen megszavazni a parlament fideszes többsége (valamint néhány „ellenzéki” ingyenélő). Módosította a Ház

  • a büntetőeljárási törvényt,
  • döntött az Integritás Hatóság létrehozásáról,
  • változtatott a jogalkotási törvényen,
  • valamint a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok szabályozásán.

Ezek közül talán a legbeszédesebb, beismeréssel felérő lépés, hogy autonóm államigazgatási szervként létrejön az Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása érdekében.

A hatóságnál majd állítólag bárki tehet panaszt, de az intézmény hivatalból is indíthat eljárást olyan esetekben, amikor azt látja, hogy az illetékes hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket a korrupció visszaszorítása érdekében.

Sőt, létrejön még egy úgynevezett „korrupcióellenes munkacsoport” is a hatóság mellett!

A jogszabályhoz tartozó törvénymódosítás továbbá létrehozza a Miniszterelnökségen belül a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóságot, a területfejlesztési miniszter alá tartozó korrupcióellenes szervezeti egységet.

Hogy mindezek elegendőek lesznek-e kivakítani az Európai Bizottság szemét, bedől-e valaki ilyen sebtében létrehozott gittegyleteknek ott, ahol a korrupció bevallottan a Fidesz legfőbb politikája, az később fog kiderülni.

Kapcsolódó friss hírek

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten