Sejtelmes üzenetet küldött Gyurcsány Ferenc

„El kell tőlük köszönni. Így vagy úgy.”

Sejtelmes üzenetet küldött Gyurcsány Ferenc
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Új műfajban próbálgatja magát Gyurcsány Ferenc költő, ezúttal nem versben, hanem a nemzet erejét demográfiai mutatók alapján vizsgáló rövid esszében ment neki a „primitív” Orbán-kormánynak.

A DK elnökének Facebook-posztja azzal indít, hogy Oroszország nagy, Indiát sokan lakják, Hongkong és Szingapúr pedig még csak nem is független, a Magyarország területének felét se kitevő Hollandiában ugyanakkor az egy lakosra jutó jövedelem háromszorosa a mienknek… szóval mitől is erős egy nemzet?

Gyurcsány szerint nem a lakosok számától, miközben az Orbán-kormány szerint a nemzet megtartó ereje azon múlik, hogy egyre többen legyünk.

„Koraszülöttek mentőjébe nincs gázolaj és ápoló. Kevés a bölcsőde. Nincs elegendő tanár. Aki marad, annak nincs önállósága. Valamilyen speciális gonddal küszködő gyermekednek nincs semmilyen segítség. Bezáratták a kétnyelvű iskolákat, a művészeti iskolákat. Nem adnak számítógépet, tabletet minden gyereknek. Nincs jó minőségű, olcsó étkezés az iskolákban. Alig vannak ingyenes választható délutáni kurzusok, szabadon szerveződő körök, társaságok, kis helyi mozgalmak”

– sorolja a DK-s, arra a konklúzióra jutva, hogy „intellektuális silányság, törzsi, primitív gondolkodás azt hinni, hirdetni, hogy a nemzet ereje elsősorban tagjainak számosságából ered”; nem érteni, hogy a tényezők minősége fontosabb lehet mint mennyisége (…) „az azt mutatja, hogy az egykori Bibó kollégista fiúk alkalmatlanok egy mai társadalom vezetésére”.

„Primitívek. El kell tőlük köszönni. Így vagy úgy.”

– zárul Gyurcsány posztja.

A nemzet erejeMitől erős a nemzet? Mert nagy területe van, mint például Oroszországnak? Mert sok olaja van, mint…

Posted by Gyurcsány Ferenc on Sunday, September 11, 2022

Kapcsolódó hírek