Nézőpont: csökkent a Fidesz támogatottsága, de így is imádják az emberek Orbánékat

Július óta 7 százalékot gyengült a Fidesz, mert kicsit most pesszimistább a hangulat.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányközeli Nézőpont Intézet „közvélemény-kutatása” szerint ha most vasárnap tartanának választásokat, a Fidesz még most is jelentős előnnyel nyerne, miközben a baloldal összesített támogatottsága tovább „kopott”. A mandiner.hu propagandaoldal hétfőn arról írt, a kutatás szerint

július óta hét százalékponttal, 47 százalékra csökkent a kormánypárt támogatottsága,

de erről természetesen csak a „nyugati szankciókra adott orosz válasz miatt emelkedő energiaárak” tehetnek, valamint a „hatásukra felpörgött infláció és a pesszimista fogyasztói hangulat”.

Hozzátették, hogy a kormánypárt baloldali ellenzéke nem tudott profitálni a Fidesz gyengüléséből, sőt a baloldal összesített támogatottsága is tovább kopott. A politikai piac egészének csökkenése figyelhető meg.

Az állítólagos kutatásból az is kiderült, hogy a Fidesz-tábort elhagyók bizonytalanok lettek, nem ellenzékiek. Ebbe a bizonytalan csoportba, amely immár 11 százalékra nőtt, az egyik pártlistára sem szavazó, de mégis aktív polgárok tartoznak – írták.

A felmérés szerint a tavasszal közös listát állító hat baloldali párt júliusban még a választók 17, augusztus végén csak 16 százalékát tudta megszólítani.

„A közös lista pártjainak tétlensége, a Karácsony Gergely nélküli Karácsony-párt láthatatlansága, valamint a Jobbik szétforgácsolódása mind-mind rontották a baloldal választási esélyeit” – méltatlankodtak.

Egyedül a DK tudott, hibahatáron belül, 1 százalékponttal erősödni (6 százalékpontra), amely nem is meglepő, mivel csak Gyurcsány tudta a nyilvánosságot a „készülést” emlegető üzeneteivel tematizálni nyáron. A DK-hoz hasonlóan a Mi Hazánk is 5-ről 6 százalékpontra erősödött.

„Jelenleg a baloldali ellenzéki pártok, még a pártpreferenciájukban bizonytalan, de a baloldali közös listát esetlegesen támogató választókkal együtt is csak legfeljebb 32 százalékos támogatottságot tudhatnak maguk mögött. Ugyanakkor a baloldali ellenzéki pártokon belüli és közti viták miatt egy tavaszihoz hasonló közös lista felállítása most nem tűnik valószínűnek. E pártoknak nemcsak a kormányképessége, de az ellenzék-képessége is megkérdőjeleződött az elmúlt hónapokban” – tolmácsolta a mandiner.hu.

Kapcsolódó hírek