Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Brutális inflációs adat jött: augusztusban 15,6 százalékkal nőttek az árak Magyarországon

Az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább.

Varga Judit igazságügyi miniszter luxusórában mutatja, hogy a húspultban található az ársapkás hús.
Varga Judit igazságügyi miniszter luxusórában mutatja, hogy a húspultban található az ársapkás hús. Fotó: Facebook/Varga Judit

Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 15,6 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, egy hónap alatt 1,8 százalékkal nőttek – közölte csütörtökön az állami KSH.

Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább 30,9, illetve 14,8 százalékkal. Az éves maginfláció 19,0 százalékos, a nyugdíjas kosárra számított fogyasztói áremelkedés 15,7 százalékos volt augusztusban.

A Telex megjegyzi, a friss adat tükrében beneveztünk az EU leggyorsabban dráguló országai közé, és előbb vagy utóbb nagyon valószínű, hogy el fogjuk érni a 20 százalékos drágulást is.

A Portfolio szintén úgy értékel: „majdnem biztosra mondhatjuk”, hogy ősszel eléri a 20%-ot a drágulás üteme.

„Sőt, az alapfolyamatok azt mutatják, hogy valószínűleg már az árstopok októberi fenntartásával is elérhetnénk (vagy nagyon megközelíthetnénk) a 20 százalékos értéket. Ha pedig október elejétől az üzemanyagok és az élelmiszerek esetében fokozatosan vagy egy lépésben elengedi az ársapkát a kormány, akkor akár 22-24%-os csúcs sem elképzelhetetlen” – olvasható a cikkükben.