Rács mögé tették az Országos Roma Önkormányzat elnökét

Korrupció gyanújával tartóztatták le.

Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke.
Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke. Fotó: Facebook/Firosz

Elrendelte Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat minősített vesztegetéssel gyanúsított elnökének letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság pénteken.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint „letartóztatták az egyik nemzetiségi önkormányzat elnökét”. A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra, október 2-ig rendelte el a letartóztatását egy férfinak, akit vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítanak. A megalapozott gyanú szerint a férfi két képviselőtársának is felajánlotta, hogy 30 millió forint ellenében lemond az önkormányzatban betöltött elnöki tisztségéről és közbenjár a korrupciós pénzt kifizető képviselő elnökké választása érdekében.

Az ügyészség bizonyítás megnehezítése, illetve meghiúsítása, továbbá bűnismétlés veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatást.

A bíróság kiemelte: a nyomozás kezdeti szakaszában elsődleges érdek az eljárás gyanúsított befolyásától mentes lefolytatása. A bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a bizonyítás meghiúsítására, megnehezítésére törekedne a hatóság látókörébe még nem került személyek jogellenes befolyásolásával, megfélemlítésével.

A nemzetiségi önkormányzat elnöke a jelenlegi eljárásban szereplő bűncselekménnyel egy ellene már folyamatban lévő másik büntetőeljárás hatálya alatt vált megalapozottan gyanúsíthatóvá. Figyelemmel a gyanúsítottnak a bűncselekmény elkövetésére irányuló kitartó szándékára és haszonszerzési céljára, attól is alappal lehet tartani, hogy kényszerintézkedés hiányában újabb szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el.

Mindezek alapján a kerületi bíróság szerint a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célokat kizárólag a letartóztatás biztosítja – közölte a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

Kapcsolódó hírek