Mégis van pénz az oktatásban: magyar kormányzati támogatásából 16 iskolabusz jár a Felvidéken

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Rákóczi Szövetség iskolabusz-átadó ünnepségén Szigetszentmiklóson 2022. augusztus 31-én.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Rákóczi Szövetség iskolabusz-átadó ünnepségén Szigetszentmiklóson 2022. augusztus 31-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Miközben az anyaországban, az anyaországi adófizetők pénzéből fenntartott (fenn nem tartott) oktatásban a megdrágított rezsiköltségek miatt kollégiumok kényszerülnek bezárásra, addig a külhoni szavazók lekenyerezésére továbbra is jut pénz: szeptembertől magyar kormányzati támogatásából 16 iskolabusz – öt 23 személyes és tizenegy 9 személyes segíti a gyerekek iskolába járást a Felvidéken – újságolta el szerdán Gulyás Gergely Szigetszentmiklóson.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Rákóczi Szövetség „ünnepélyes iskolabusz-átadó ünnepségén” elmondta: a felvidéki szórványban olyan iskolabuszhálózat kezdi meg működését szeptember elsejétől, amely megkönnyíti a magyar gyerekek magyar iskolákba járását!

Az iskolabuszok bevezetésének hírére harmadával megnőtt – 200-ról 266-ra – a magyar iskolába íratott gyerekek száma – magyarázta. Az iskolabuszprogram ezért mintaprogram is, mert ha ennek hatására többen lesznek, akik megőrzik a nyelvünket, akkor többen lesznek azok is, akik megőrzik a kultúránkat – tette hozzá.

Kapcsolódó hírek