Megint kezdik: újból előkerült a vasárnapi boltzár ötlete

Most éppen az elszabadult rezsiárakat találták meg indoklásként.

Vásárlók egy nyíregyházi szupermarketben a 19 órai boltbezárás előtt 2020. november 11-én.
Vásárlók egy nyíregyházi szupermarketben a 19 órai boltbezárás előtt 2020. november 11-én. Fotó: MTI/Balázs Attila

„Az elszabadult áram- és gázárak miatt ma már a teljes vasárnapi boltzár is indokolt lenne, de maradunk az eredeti célkitűzésnél, hogy a hét hetedik napján délben húzzák le a rolót az áruházak”

mondta a Világgazdaságnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Úgy véli, ezzel a munkavállalók mellett a kereskedelmi munkáltatók sem járnának rosszul, hiszen az őszi-téli időszakban nem mindegy, hogy heti fél nappal kevesebbet kell hűteni/fűteni/világítani.

Karsai szerint mivel a kereskedelem továbbra is az egyik leginkább munkaerőhiánnyal sújtott ágazat, a vasárnap déli boltzár más megvilágításba helyezheti a munkaszervezést, a hétvégi műszakok beosztását, az azok után járó pótlékok kifizetéséről nem is beszélve.

A KASZ elnöke elmondta, eddig már több ezren töltötték ki a szakszervezet témában készített kérdőívét, szeptembertől viszont papír alapú aláírásgyűjtést is folytatnak majd. Hangsúlyozta, minél nagyobb az ügy támogatottsága, annál hamarabb kerülhet az döntéshozók elé. Mint mondta, ha 2023. január elsejétől életbe lépne az új rendszer, azzal elégedettek lennének.

Kapcsolódó hírek