Nem nyugszanak, újra jöhet a vasárnapi boltzár

Nem nyugszanak, újra jöhet a vasárnapi boltzár

Újra napirendre kerül a több mint két évvel ezelőtt eltörölt vasárnapi nyitvatartás szabályozásának kérdésköre – írja a Magyar Idők.

Az ügyben a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete fordult Orbán Viktorhoz még szeptemberben, hogy a kormány vegye fontolóra a vasárnapi munkavégzés áruházi tilalmának újbóli elrendelését, akár részlegesen, nemzetközi mintára. Most úgy tudni, Palkovics László miniszter felügyeletével “szakmapolitikai megbeszélésre” hívta őket az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Bár hivatalosan nincs szó jogszabály módosításáról a boltzárral kapcsolatban, az ITM államtitkára, Cseresnyés Péter a Magyar Idők szerint azt közölte: „A felvetett téma elsősorban foglalkoztatás-szabályozási, illetve érdekegyeztetési kérdéskör, amely a Pénzügyminisztérium feladat- és hatásköre. Azonban felmerülnek kereskedelempolitikai szabályozási kérdések is, így ebben az esetben javasolt az ITM részéről is részt venni az egyeztetésben”.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Magyar Időknek azt mondta: ugyan két év alatt átlagosan 50-60 ezer forinttal nőtt az áruházi alkalmazottak bruttó keresete, a mindennapokban mégis számtalan visszás helyzet fordul elő a nem kellő számban rendelkezésre álló állomány hátrányára, ami több, alapvető ágazati kérdés halaszthatatlan újragondolását teszi szükségessé.

Első körben Bubenko felvetette, hogy december 24-én már délben zárjanak be a boltok, a jelenlegi 14 óra helyett.

Kapcsolódó hírek