Rövidülhet a vasárnapi nyitvatartás a munkaerőhiány miatt

Önszabályozó módon, egységes üzletpolitikai döntéssel rövidíthetik vasárnapi nyitvatartásukat a kereskedők a jövőben, ha a vásárlók elfogadják a munkavállalók szempontjából kedvező és egyes cégeknek kifizetődőbb változást – írta hétfőn a Magyar Nemzet.

A kormányközeli lap szerint az egyik szakszervezet már dolgozik egy felmérésen a hétvégi munkavégzést illetően, az üzletekben ugyanis a színvonalas kiszolgáláshoz még mindig kevés a dolgozó.

A tervek szerint, amennyiben a vásárlók elfogadják a változást,

a mostaninál két, de akár négy vagy hat órával hamarabb bezárhatnak a boltok a hét utolsó napján.

A Magyar Nemzet szerint mostanra a napi fogyasztási cikkeket árusító áruházláncok felismerték, hogy a munkaerőhiányos területen szociális és gazdasági okokból még mindig problémát okoz az egész napos, jellemzően reggel 6 órától este 10 óráig tartó vasárnapi működés, és a lap azt állítja, iparági körökben köztudott, hogy több cégnek egyáltalán nem éri meg ezen a napon is nyitva tartani.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke arról beszélt, nyilvánosan egyik piaci szereplő sem vállalja, hogy támogatná a rövidebb nyitvatartást vasárnaponként az áruházaiban a verseny miatt. Szerinte a változást leginkább a bevásárlóközpontok elleneznék, míg a diszkontláncok kevésbé.

Kapcsolódó hírek