Időjárás

Lehűlés és özönvíz: hétvégére rendesen elromlik az időjárás, mutatjuk a friss előrejelzést

Bűnügy

Robbantás történt Esztergomban, egy rendőr meghalt, többen megsérültek

Időjárás

Heves zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológia

Tízmilliárd eurós adócsökkentéssel(!) válaszol a német pénzügyminisztérium a magas inflációra

Bolondok ezek, nemhogy jól megsarcolnák a kisvállalkozóikat…

RövidenRöviden
Tízmilliárd eurós adócsökkentéssel(!) válaszol a német pénzügyminisztérium a magas inflációra
Fotó: Flickr/Ivan Radic

Míg az Orbán-kormány a kisvállalkozók terheinek megemelésével, a katás adózók gyakorlatilag ellehetetlenítésével vág oda a polgáraink, a német pénzügyminisztérium tízmilliárd eurós adócsökkentést(!) tervez az infláció hatásának ellensúlyozására. A szerdán ismertetett javaslat a tárca szerint több tízmillió ember helyzetét javítaná.

Christian Lindner pénzügyminiszter berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy

az állam nem „gazdagodhat” az infláció révén a polgárai kárára, ezért ki kell egyenlítenie az adóterhek inflációból fakadó növekedését.

A legfontosabb az úgynevezett hideg progresszió hatásának felszámolása. Ez a jelenség a progresszív – a jövedelem emelkedésével nem csupán több pénzt, hanem a jövedelem nagyobb hányadát elvonó – adórendszerekre jellemző, és akkor fordul elő, amikor az infláció ellensúlyozását szolgáló fizetésemelés miatt az adózó magasabb adósávba kerül.

Ez azt jelenti, hogy fizetésének reálértéke valójában nem változik, mégis úgy kell adóznia, mintha többet keresne, azaz rejtett, lopakodó adóemelés történik, ez pedig a Németországot is sújtó gazdasági nehézségek miatt elfogadhatatlan – húzta alá a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa.

Hozzátette, hogy az inflációkompenzációs törvény megalkotására tett javaslat másik fő eleme a családtámogatások, köztük a családi pótlék emelése (ami Magyarországon nemhogy most, hanem 2008 óta nem emelkedett – a szerk.).

A tárca számításai szerint a javaslat végrehajtásával 48 millió adófizető helyzetén lehet javítani, nettó jövedelmük az idén átlagosan 193 euróval emelkedne. Ráadásul az adómentes jövedelem határának módosítása – miszerint jövőre 285 euróval 10 632 euróra, 2024-től pedig további 300 euróval 10 932 euróra emelkedik az adómentességi határ, vagyis csak ezen összegek felett kellene jövedelemadót fizetni – csökkentené a bürokráciát, mert több mint 270 ezerrel emelkedne mindazok száma, akiknek egyáltalán nem kellene adóbevallást készíteniük.

Ezek is érdekelhetnek

Orbán Berlinben: ha a határt nem védjük meg, összeomolhat az egységes uniós belső piac

Kocsis Máté, miután Varga bedöntötte az OTP árfolyamát: az csak a pénzügyminiszter magánvéleménye volt, hogy emelni kell a bankadót

Fertőzéshullámot indított az Oktoberfest Münchenben

Lázadoznak a német szurkolók, nem akarnak edzőmeccset Orbán focicsapatával

Orbán: primitív és katasztrofális Brüsszel szankciós politikája

Menczer Tamás: aggódom a svéd demokráciáért!