Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

A névnap ünneplésének szokásai hazánkban és külföldön

A névnap ünneplésének szokásai hazánkban és külföldön

Az emberek természetesnek veszik, hogy születésnapokat és névnapokat ünnepelnek és valahogy sosem tűnődnek el azon, hogy miért. Persze a születésnap eléggé nyilvánvaló, hogy miért fontos, de mi a helyzet a névnapokkal?

Hogyan alakult ki ez a szokás és a világ mely pontjain lényeges dátum a nevünk napja? A következő pár sorban most utánajárunk és csillapítjuk a kíváncsiságot. Lássuk, mit kell tudni a névnapozásról!

A névnapozás hagyománya

A névnap nem más, mint az adott naptári naphoz tartozó, keresztnevet viselő személy napja, amelyek a családdal és barátokkal közösen megünnepelnek. Vannak, akik magának, a név jelentésének is nagy szerepet tulajdonítanak, erről egyébként többet is olvashatsz a Névnap Infó weboldalán.

Néhány névnap alapjai a szentek egyházi ünnepnapjai voltak, míg mások csak úgy beleivódtak a köztudatba. Annyi azonban biztos, hogy ez a nap sok vidéken okot ad az ünneplésre és számos tréfás köszöntő, vers és szólás kíséri a mulatságot.

A névnapok ünneplése egyes országokban

A névnap ünneplése eléggé megosztó téma, hiszen vannak olyan népek, amelyek körében elterjedt és meg is maradt ez a hagyomány, míg mások nem tekintik ünnepnapnak.

Mi, magyarok, például igyekszünk minden ismerősünket felköszönteni a neve napján, azonban a születésnap sokkal jelentőségteljesebb esemény. A névnapokon a virág és a kisebb ajándék átadása az elterjedt.

Rajtunk kívül még a csehek, a lengyelek, szlovákok, a románok és a skandináv, valamint a balti országok lakói is ünnepelnek ezen a napon. Lengyelországban a születésnappal vetekedik a névnap jelentősége.

Hollandiában, Franciaországban egyáltalán nem tartják ezt az ünnepet, míg vannak olyan nemzetek, amelyek a szentek ünnepnapján ünnepelnek, ilyenek például a görögök, a szerbek és a bolgárok is.

Magyarország és a névnapok

Azt tudjuk, hogy mi ajándékkal készülünk a névnapokon, azonban mégsem olyan jeles esemény, mint mondjuk egy születésnap. Csokoládéval, borral és virággal kedveskedünk a legtöbben, hiszen ezek a formális és informális kapcsolatok területén egyaránt megállják a helyüket.

Hazánkban valamennyi utónevet a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének kell engedélyeznie, de a névnapok kijelölésére nem igazán létezik központi szerv, vagyis a naptárban fellelhető nevek sem hivatalosak. Arról, hogy egy új név melyik naphoz legyen hozzárendelve a naptárban, általában a naptárkészítők vagy az egyházak döntenek.

Érdekes egyébként utánanézni annak, hogy mit jelent a neved sőt, annak is, hogy hogyan befolyásolja a jövődet, mert egyesek úgy tartják, hogy szoros összefüggés van a kettő között.

Végeredményben tehát nem érdemes megfeledkezni senki névnapjáról, hiszen hazánkban előfordulhat, hogy ennek sértődés lesz a vége, de ha külföldre utazol, mindenképpen tájékozódj a névnapozás szokásai felől!