Kultúra

Ingyenesen nézhető három klasszikus magyar film a Filmión vasárnap estig

Bűnügy

Kukásokra lőttek Budapesten, ketten kórházba kerültek

Bűnügy

„8-10 métert repültek” a rendőrök a detonáció következtében – Megszólalt a TEK az esztergomi robbantásról

Az FBI házkutatást tartott Donald Trump floridai luxusrezidenciáján

A nyomozás hátterében az állhat, hogy a bukott amerikai elnök a Fehér Házból való távozása után minősített iratokat vitt magával.

RövidenRöviden
Donald Trump, 2017 és 2021 között az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke.
Donald Trump, 2017 és 2021 között az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke. Fotó: Flick/Gage Skidmore

Helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján, a házkutatás Trump elnöksége idejéből származó minősített dokumentumokra irányult – erősítették meg több médiumnak is név nélkül nyilatkozó FBI-közeli források kedden.

Az amerikai sajtó történelminek és példátlannak nevezte az intézkedést, ami hivatalban lévő, vagy volt elnök esetében még nem fordult elő. Az FBI nyomozói hétfő este tartottak házkutatást a Mar-a-Lago ingatlankomplexumban, a volt elnök 160 millió dollárt (átszámítva 62 milliárd forintot) érő téli rezidenciáján. Hivatalos közleményt a nyomozóiroda egyelőre nem adott ki.

Donald Trump politikailag motivált intézkedést említett a közösségi médiában megjelent közleményében.

A The New York Times című napilap összeállítása szerint az elnöki hivatal tanácsadói szerint a Fehér Ház meglepődve, és csak a közösségi médiából értesült az eseményekről. A CNN hírtelevízió összeállítása szerint az a tény, hogy a szövetségi ügynökök bírói végzés alapján jártak el arra mutat, hogy

vélhetően megalapozott a gyanú arra, hogy bűncselekmény történt.

Az ügyet jól ismerő személyekre hivatkozó sajtójelentések szerint a házkutatás azokkal az iratokkal összefüggésben indult, amelyeket a volt elnök Fehér Házból való távozása után vitt magával, köztük minősített dokumentumokat.

A hatóság 15 doboznyi irattal távozott a Trump-rezidenciáról, amelyeket – a The New York Times összeállítása szerint – Donald Trump nem jutatott el a levéltárba a felszólítások ellenére sem.

Donald Trump hétfőn este közleményében példátlannak nevezte a bejelentés nélküli házkutatást, ami egyetlen korábbi elnökkel sem történt meg. A hatóság fellépése nem volt „sem szükséges, sem helyénvaló”, ügyészségi túlkapás történt, és az igazságügyi rendszer fegyverként való felhasználása – írta a volt elnök, aki azt is kifogásolta, hogy irodájának egyik széfjét is felnyitották.

Ezek is érdekelhetnek

Halálosan megfenyegette David Pressmant egy tápiószecsői férfi, őrizetbe vették

Elfogták a texasi férfit, aki lemészárolta öt szomszédját, miután rászóltak, hogy késő este ne lövöldözzön

Kinek mit intézett a kormánya: Amerikába nehezebb, az oroszokhoz könnyebb lett vízumot szerezni

Beállt az agyhalál: a Fidesz-KDNP nem támogatja a svédek NATO-csatlakozását, mert nem tetszett nekik egy film a svéd köztévében

Varga Judit Dallasig szaladt, hogy keresztény erkölcsről és tanításokról magyarázzon

Nem engedték be az Egyesült Államokba Orbán kedvenc sportújságíróját, szerinte ezzel Magyarországot alázták meg