Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Kikutatták: a pályakezdő fiatalok kétharmada bruttó 350 ezer forint feletti fizetést szeretne

Pedig még ennek a nettójából is rettentő nehezen lehet megélni, főleg Budapesten.

Kikutatták: a pályakezdő fiatalok kétharmada bruttó 350 ezer forint feletti fizetést szeretne

A pályakezdő fiatalok kétharmada 350 ezer forint fölötti bruttó fizetést szeretne kapni havonta, a megkérdezettek alig több mint harminc százaléka érné be havi 350 ezer forint vagy az alatti fizetéssel – rótta fel derítette ki a Work Force humánerőforrás szolgáltató a megbízásából készült felmérés.

Kiderült még, hogy a fiatalok 27 százaléka 350 és 450 ezer forint közötti bérre vágyik, 10 százalék fölött van azok aránya, akik 600-800 ezer forintos fizetést is reálisnak tartanak, a válaszadók 2,7 százaléka pedig már az induláskor milliós fizetésben gondolkodik.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy pl. ezen bérkalkulátor szerint

a bruttó 350 ezer forint nettója 25 év alatti fiatal esetén kb. 285 ezer, 25 év felettinél, családi kedvezmények nélkül pedig kevesebb, mint 240 ezer forint.

És még ennél is szomorúbb a kép, ha hozzávesszük, hogy Budapesten átlagosan havi 175 ezer forintért találni albérletet (rezsi nélkül), vagyis ha egy fiatal a bruttó 350 ezer forintos fizetéséből lakást is szeretne bérelni, akkor eléggé fel van adva a lecke, hogy miként marad pénze mellette még élni, sőt, esetleg félretenni is.

A felmérésből egyébként kiderült az is, hogy

  • a fiatalok 10 százaléka nem tudta megmondani, hogy mennyit szeretne keresni;
  • a munkahelyválasztáskor a versenyképes fizetés mellett a rugalmas munkaidő és a nyitott, támogató vezetők a legfontosabb szempontok a fiatalok számára;
  • és a befogadó csapat, valamint az előrelépés lehetősége is ott szerepel a legfontosabb tényezők között.

Szó esett arról is, hogy a fiatalok többsége magabiztos, ha arról van szó, hogy sikerül-e a képzettségének megfelelő munkahelyet találni: 70 százalékuk jelezte, hogy nem tartja nehéznek a számára megfelelő munkahely megtalálását.

A munkahelyet kereső fiatalok elérésére a felmérés szerint a legjobb felület a Facebook: a válaszadók 60 százaléka jelezte, hogy ott keres állást. A második legnépszerűbb platformot a munkáltatók saját digitális felületei jelentik, 35,4 százalék tájékozódik ilyen módon.

Kapcsolódó friss hírek

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten