Külföld

625 millió forint dugódíjjal tartozik a magyar nagykövetség Londonnak

Baleset

Nagy baleset a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető úton, teljes útlezárás

Baleset

Kátyúba hajtott, meghalt egy rolleres Nyírteleken

Pedofilozó provokátorok zavarták meg a Budapest Pride felvonulást

A 27. Budapest Pride résztvevői vonulnak a Margit híd irányában, az alsó rakparton 2022. július 23-án.
A 27. Budapest Pride résztvevői vonulnak a Margit híd irányában, az alsó rakparton 2022. július 23-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Lezajlott szombat délután a 27. Budapest Pride programsorozat záró rendezvénye, a felvonulás, amelyet idén a „Vedd vissza a jövőd!” szlogennel hirdettek meg.

Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) és támogatóik a XIII. kerületi Dráva utca és a Carl Lutz rakpart találkozásánál gyülekeztek, onnan indult el a Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett felvonulás az V. kerületi Szabadság térre. A menet végig haladt a Duna mentén a Margit hídig, majd tovább a Parlament mellett az alsó rakpartokon, utána a Zoltán utcán keresztül érkezett meg a Szabadság térre.

A 27. Budapest Pride résztvevői vonulnak a Margit híd irányában, az alsó rakparton 2022. július 23-án.

A 27. Budapest Pride résztvevői vonulnak a Margit híd irányában, az alsó rakparton 2022. július 23-án.Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„A felvonulók szivárványszínű, európai uniós zászlókat lobogtatva énekeltek és táncoltak a dübörgő zenére” – ahogy az MTI fogalmazott. A menetet több mint tíz platós teherautó kísérte.

Több ellenzéki párt, az MSZP, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt saját járművel vett részt a felvonuláson. A rendezvényt néhány ellentüntető próbálta megzavarni, akik a Margit híd közepén és a Margitszigeten állva távolról szidalmazták a résztvevőket. A hídon a Magyar Önvédelmi Mozgalom „aktivistái” provokáltak és a „Stop LMBTQ, Pedofília” feliratú nagyméretű molinót feszítették ki a hídpillérekre.

A Szabadság téren Dudits Luca, a Háttér Társaság és Víg Máté, az Amnesty International Magyarország képviselője felidézték, hogy az elmúlt években a hatalom először a transzszexuális emberek jogait csorbította, majd ellehetetlenítette, hogy az egynemű párok gyermekeket fogadjanak őrökbe, végül pedig a homoszexualitást és a pedofíliát összemosó, szerintük szégyenletes törvényt hozott.

Emlékeztettek arra, hogy a gyermekvédelminek nevezett népszavazáson 1,7 millió ember érvénytelenül szavazott, így sikerült megbuktatni a referendumot.

„Olyan országban szeretnénk élni, ahol a sokszínűség érték, mert szeretni emberi jog” – fogalmaztak a szónokok.

Edward Reese a kijevi Pride nevében üdvözölte a felvonulás résztvevőit. Azt mondta, hogy az oroszok nem csupán Ukrajnában követnek el genocídiumot, hanem az egész világon, hiszen éhhalálra ítélik a szegényebb országok lakóit a gabona visszatartásával. Arra kért mindenkit, hogy követeljék az orosz agresszió befejezését.

Hrubi Zita, a Budapest Pride sajtószóvivője elmondta: el szeretnék érni, hogy jövőre ne csak Budapesten és Pécsen, hanem az ország más városaiban is rendezzenek Pride felvonulást.

Molnár Áron színész, a noÁr Mozgalom képviselője azt mondta a résztvevőknek: soha nem fogják engedni, hogy „egy homofób kormány azt tegyen veletek, amit akar”.

A Szabadság téren LMBTQ és emberi jogi érdekvédelmi civil szervezetek sátrai fogadták a felvonulókat.

Ez is érdekelhet: Kigyulladt egy mozdony, késnek a vonatok a záhonyi vasútvonalon

Kapcsolódó hírek

Putyin megszólalt a háború folytatásáról

Meghalt egy nő Nógrádban, miután kontár villanyszerelő mókolt a házában

Kibaszták L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját, miután „szabotálta a gyermekvédelmi törvényt”

A csomagküldésre is kiterjesztené a fóliázós törvényt a kormány

Kiállt a melegek gyerekvállalása mellett egy megafonos, majd eltűnt a cikke

„Újabb Mi Hazánk-siker: 18 év alatt nem látogatható a Nemzeti Múzeum kiállítása”

Fasiszta hisztipárt: LMBTQ-propaganda zajlik a Magyar Nemzeti Múzeumban!

Breaking, nagy a baj! Megbuzító könyvet fogott Hidvéghi Balázs a Liszt Ferenc reptéren, bejelentést tett a főispánnál

Szerencsétlen bohóc: Dúró Dóra akkora reklámot csinált a Nemzeti Múzeumnak, hogy a főigazgató külön megköszönte neki

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!