Tállai úgy tudja, a kata szigorítása megőrzi a pozitívumokat, bezárja a kiskapukat

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 31-én.
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 31-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kata új szabályozása a kormány szándékai szerint megőrzi az adónem eddigi pozitívumait, bezárja viszont azokat a kiskapukat, amelyek a jogalkotói szándékkal ellentétes magatartást váltottak ki az adózóknál – mesélte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az Országházban, miközben odakint kisebb tömeg tüntet.

A kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényjavaslat vitájában az államtitkár expozéjában kiemelte: a javaslat célja, hogy olyan törvényi szabályokat alakítson ki, amelyek megőrizve a kisadózó vállalkozások tételes adójának eredményeit, biztosítják, hogy az adónem továbbra is elsősorban az eredetileg megcélzott kör, a ténylegesen is vállalkozási tevékenységet folytató legkisebb adóalanyok számára legyen vonzó adózási alternatíva.

Vajon a szellemit utálják jobban vagy a szabadfoglalkozásút? Mert indulati okokon kívül túl sok értelmét nem látom a…

Posted by Nyáry Krisztián on Monday, July 11, 2022

A cél a jövőben is az, hogy a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók kapjanak lehetőséget arra, hogy a tevékenységüket terhelő valamennyi közteher fizetési kötelezettségét csekély adminisztráció mellett, méltányos mértékű adó megfizetésével teljesítsék – magyarázta.

Vagyis a Pénzügyminisztérium szerint az nem „tényleges vállalkozói tevékenység”, amikor egy kisvállalkozó egy másik cégnek, vállalkozónak szolgáltat, végez el valamilyen munkát – ezt ugyanis mostantól „tiltani” fogja a kata-törvény módosítása.

Az adómérték és adminisztrációs terhek csökkentése mellett az adónem célja a gazdaság kifehérítése a kisvállalkozói tevékenységből származó jövedelmek legalizálásán keresztül – hablatyolt Tállai András, a nyilvánvalóan a feketegazdaság és a számlát nem-adás visszaépítését hozó szigorítás kapcsán.

Kapcsolódó hírek