Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Nyakára lép a kormány a KATA-soknak, kiszivárogott a javaslat

Varga Mihály pénzügyminiszter a 2021. évi költségvetési törvényjavaslat átadásán az Országházban 2020. május 26-án.
Varga Mihály pénzügyminiszter a 2021. évi költségvetési törvényjavaslat átadásán az Országházban 2020. május 26-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Javában zajlik a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) módosításának előkészítése a Pénzügyminisztériumban – tudta meg a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete, úgy értékelve, hogy mostanra azért már látszik a valódi szándék:

nincs is visszaélésszerű katázás (amit a kormány emleget, gyakorlatilag adócsalónak titulálva a kisvállalkozásokat), csak meg akarják adóztatni a katásokat.

Az MKOE a Facebook-posztjában azt írta, a Pénzügyminisztérium több könyvelői érdekképviselet háta mögött egyeztetett a katázásról június végén. Amit eddig tudni lehet a várhatóan 2023. január 1-étől hatályba lépő változásokról:

  • 12 millióról 18 millióra emelkedik az éves KATA keret;
  • egyes tevékenységeket kiszorítanak a katázásból;
  • a cégeknek való számlázás 1 millió felett különadó alá kerül;
  • a NAV nem fog széles körben ellenőrizni;
  • a KATA tételes mértékét a minimálbérhez kötik.

A tervek szerint a kormány szeretné kiszorítani a katázásból az ügyvédeket, brókereket, sőt még az állatorvosokat is, „de közölni ezt egyelőre még nem merték” – olvasható a posztban (miközben pl. Romániában éppen most bocsátották közvitára az adózási változások teljes szövegét, előzetesen, a parlamenti beterjesztést megelőzően).

#KATA Nincs is visszaélésszerű katázás, csak meg akarják adóztatni a katásokat!A Pénzügyminisztérium több könyvelői…

Posted by Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) on Wednesday, July 6, 2022

„Továbbra is várjuk a beígért 9 százalékos személyi jövedelemadót, melyhez képest már a KATA se lenne extrémen alacsony” – emlékezteti a döntéshozókat a szervezet.