Bűnügy

Orbán Viktor megszólalt az Esztergomban történt robbantás kapcsán

Időjárás

Heves zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológia

Közlekedés

Lázár János 6,1 millió forintos jutalommal járó „közlekedési elismeréseket” osztott ki

Kiderült, a szalmonellás belga csokit is nekünk, magyaroknak köszönheti a világ

Pedig a kormánypropaganda már elkezdte terjeszteni, hogy a belgák mérgeznek minket.

RövidenRöviden
Kiderült, a szalmonellás belga csokit is nekünk, magyaroknak köszönheti a világ
Fotó: Pixabay/jackmac34

Magyar vállalkozás volt a beszállítója a szalmonella baktériummal szennyezett lecitin elnevezésű adalékanyagnak, ami eljutott a belgiumi csokoládégyárba – erősítette meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerdán.

A belga The Brussels Times számolt be arról, hogy a világ legnagyobb csokoládégyárában, a belga-svájci Barry Callebaut csokoládégyártó cégnél nemrégiben kitört szalmonellafertőzés eredetét egy magyarországi szójalecitin-szállítmányra vezették vissza. A belga élelmiszerbiztonsági hivatal (FAVV) az élelmiszerek és takarmányok európai sürgősségi riasztórendszerén (RASFF) keresztül értesítette Magyarországot.

A fejlemény azért is viccesen érdekes, mert a PestiSrácok nevű fideszes propagandaoldal korábban azzal hergelte olvasóit, hogy „Bezár a belga szalmonella-csokigyár, ahonnan minket mérgeztek”. Ezzel szemben most kiderült, hogy nem ők mérgeznek minket, hanem – folytatva a soviniszta ökörséget – legfeljebb mi, magunkat.

Magyarországon a Nébih vizsgálatai megállapították, hogy az országból kiszállított lecitin tétel volt szalmonellával szennyezett. A lecitin közvetlen fogyasztásra nem kerül, mivel ez egy adalékanyag, ami a csokoládé gyártásához kell.

A hivatal tájékoztatása szerint az ügyben érintett vállalkozásnál soron kívüli ellenőrzést tartottak, amelyben vizsgálták a feldolgozás folyamatát, az üzemi dokumentációt, valamint széles körű hatósági mintavételre is sor került. A vállalkozás saját hatáskörében megtette a szükséges intézkedéseket, zárolta az üzemben található tételeket – tudatta a Nébih.

A hivatal kiemelte, hogy a nyomonkövetési vizsgálat alapján az érintett tételekből más vállalkozásokhoz nem történt kiszállítás. További tételek ellenőrzése folyamatban van.

Ezek is érdekelhetnek

Rovarral szennyezett rizst hívott vissza a Spar

Menczer Tamás: aggódom a svéd demokráciáért!

Kocsis Máté, miután Varga bedöntötte az OTP árfolyamát: az csak a pénzügyminiszter magánvéleménye volt, hogy emelni kell a bankadót

Emberi végtagokat találtak egy csatornába dobott hűtőszekrényben Belgiumban

Vírus terjed Horvátországban, figyelmeztetik a turistákat

Annyi a kokain Belgiumban, hogy nem férnek tőle