Belföld

Milliárdos vállalkozó állt be Magyar Péter mögé

Baleset

Egy ember meghalt, többeket mérgezés gyanújával vittek kórházba az Izsáknál történt baleset helyszínéről

Belföld

Magyar Péter újabb országjárásra indul

Kiderült, a szalmonellás belga csokit is nekünk, magyaroknak köszönheti a világ

Pedig a kormánypropaganda már elkezdte terjeszteni, hogy a belgák mérgeznek minket.

csokoládé, csoki
Fotó: Pixabay/jackmac34

Magyar vállalkozás volt a beszállítója a szalmonella baktériummal szennyezett lecitin elnevezésű adalékanyagnak, ami eljutott a belgiumi csokoládégyárba – erősítette meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerdán.

A belga The Brussels Times számolt be arról, hogy a világ legnagyobb csokoládégyárában, a belga-svájci Barry Callebaut csokoládégyártó cégnél nemrégiben kitört szalmonellafertőzés eredetét egy magyarországi szójalecitin-szállítmányra vezették vissza. A belga élelmiszerbiztonsági hivatal (FAVV) az élelmiszerek és takarmányok európai sürgősségi riasztórendszerén (RASFF) keresztül értesítette Magyarországot.

A fejlemény azért is viccesen érdekes, mert a PestiSrácok nevű fideszes propagandaoldal korábban azzal hergelte olvasóit, hogy „Bezár a belga szalmonella-csokigyár, ahonnan minket mérgeztek”. Ezzel szemben most kiderült, hogy nem ők mérgeznek minket, hanem – folytatva a soviniszta ökörséget – legfeljebb mi, magunkat.

Magyarországon a Nébih vizsgálatai megállapították, hogy az országból kiszállított lecitin tétel volt szalmonellával szennyezett. A lecitin közvetlen fogyasztásra nem kerül, mivel ez egy adalékanyag, ami a csokoládé gyártásához kell.

A hivatal tájékoztatása szerint az ügyben érintett vállalkozásnál soron kívüli ellenőrzést tartottak, amelyben vizsgálták a feldolgozás folyamatát, az üzemi dokumentációt, valamint széles körű hatósági mintavételre is sor került. A vállalkozás saját hatáskörében megtette a szükséges intézkedéseket, zárolta az üzemben található tételeket – tudatta a Nébih.

A hivatal kiemelte, hogy a nyomonkövetési vizsgálat alapján az érintett tételekből más vállalkozásokhoz nem történt kiszállítás. További tételek ellenőrzése folyamatban van.

Ez is érdekelhet:
Kétéves gyereket gázolt halálra egy kisteherautó Hajdúhadházon

Kapcsolódó hírek

Jön a vihar! Másodfokú riasztást adtak ki két megyére

Elmagyarázta a MÁV, hogyan kell melegben utazni és miért egyre több a késés, vonatkimaradás

Most érkezett! Bezárt egy éttermet a Nébih, súlyos dolgokat találtak

Fagyasztott zöldbabot hívott vissza az Auchan

Penészgombás italt hívott vissza a Lidl

Szalmonellás termék visszahívását jelentette be a Nébih

Baktériummal fertőzött sajtot hívott vissza az Auchan

Meghalt egy nő Belgiumban, miután rádőlt egy karácsonyfa

Snidlinges szendvicsfeltétet hívott vissza a SPAR

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!