Baleset

Holttestet találtak Budapesten, az Örs vezér téren

Bűnügy

Pedofil óvodai dolgozóra csapott le a rendőrség Gazdagréten

Belföld

Magyar Péter készül valamire március 15-én

Nézőpont: Európában egyedül Orbán Viktor akar békét

A zavarba ejtő „közvélemény-kutatásból” az is kiderül: Orbánnál csak a pápa békepártibb.

RövidenRöviden
Nézőpont: Európában egyedül Orbán Viktor akar békét
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A magyarok négyötöde (78 százalék) szerint Orbán Viktor a béke pártján áll és ennél csak Ferenc pápáról gondolják nagyobb arányban (83 százalék), hogy a fegyvernyugvást támogatja, míg a nyugati vezetőkről a magyarok kevesebb mint fele gondolja ugyanezt – meséli a kormányközeli Nézőpont Intézet friss „közvélemény-kutatása”.

Az állítólag június 27-29. között ezer ember megkérdezésével készült felmérés szerint a magyar választók négyötöde (78 százalék) szerint Orbán Viktor a béke pártján áll, és mindössze 8 százalék véli úgy, hogy inkább háborúpárti. Ebben a kérdésben egyetértés mutatkozik a kormánypárti és kormánykritikus szavazók körében is. Mindkét táborban többségben vannak a miniszterelnök békepártiságát feltételezők, a Fidesz-szavazók 91 százaléka, s még a baloldali szavazók 58 százaléka is egyetért ezzel.

Orbán galamb lelke a pápáéval vetekszik

„Nem meglepő ez a magas arány, miután Európában a magyar kormányfő egyedüli országvezetőként szorgalmazza nyíltan a békét”

– vonta le a következtetés a kormánybarát propagandaintézet, halvány támpontot sem adva ahhoz, hogy a többi ország vezetői, akik a kezdetektől hangosan ellenzik az orosz terrort, vajon mit akarhatnak, ha nem békét.

A válaszadók összességében csak Ferenc pápáról gondolják nagyobb arányban (83 százalék), hogy a fegyvernyugvást támogatja, és mindössze 3 százalék vélekedik ellenkezőleg – ragadtatta el magát végképp a dolgozat.

Miközben mindenki más háborút akar

Árnyaltabb a fegyverszállítást és az embargókat támogató európai országok vezetőinek megítélése: Emmanuel Macron francia elnökről szintén többen gondolják (44 százalék), hogy inkább a béke pártján áll, mint akik szerint inkább a fegyveres konfliktust támogatja (19 százalék). Olaf Scholz német kancellár esetében is mérsékeltebb a békepártiságot feltételezők aránya (36 százalék) és szélesebb a háborúpártiságot sejtők köre (24 százalék).

A Nézőpont Intézet állítása szerint a magyar ellenzéki vezetők közül Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc szerepének megítélésében azonos véleményen vannak a magyar választók. Mindössze harmaduk gondolja úgy, hogy a háború kitörését követően gyakran háborús üzenetekkel kampányoló Márki-Zay (34 százalék) és Gyurcsány (33 százalék) békepárti, s ennél nagyobb arányban, a választók 37-37 százalék gondolja róluk, hogy a háború pártján állnak – magyarázták.

Soros György is előkerült

A magyarok döntő többsége szerint a háborút támogatók közé tartozik a szankciós politikát és a fegyverszállításokat leginkább támogató Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden (56 százalék), illetve az Oroszország legyőzésére szintén szankciós javaslatokat tevő Soros György (42 százalék). Mindössze 22 százalék gondolja úgy mindkét személy esetében, hogy a békét kívánják előmozdítani.

A háborús felek közül Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről a magyarok 32 százaléka gondolja úgy, hogy inkább a béke pártján áll, ugyanakkor másfélszer annyian gondolják azt, hogy inkább a fegyveres konfliktust támogatja (49 százalék).

„A választók egyértelműen Vlagyimir Putyint tartják a békét legkevésbé előmozdító (15 százalék) és a háborút legnagyobb mértékben támogató (69 százalék) vezetőnek” – sokkoltak végül a kormányközeli „kutatók”.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Pedofilozós óriásplakátok jelentek meg Orbán Viktor fotójával

Lehűlés érkezik a jövő héten, visszatérnek a hajnali fagyok

Rendületlenül imádja az ország a Fideszt, a kegyelmi ügy hatására sem erősödtek a baloldali pártok

„Mocskos komcsi” – Dávid-csillagot festettek a Momentum előválasztási plakátjára Budapesten

Orbán Viktor beteg? Elképesztő választ adott a miniszterelnök sajtófőnöke

Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat, Donald Trumpot is megnézi