Átalakítja, kiheréli a kormány a vagyonnyilatkozatok rendszerét

Kocsis Máté szerint a „brüsszeli kettős mérce” miatt kell még jobban eldugni a politikusok zsákmányait.

Orbán Viktor miniszterelnök (első sor, j), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (első sor, b) és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (k) az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 19-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (első sor, j), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (első sor, b) és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (k) az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 19-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Azt követően, hogy idén is kiderült, hogy Orbán Viktornak például egy fillér megtakarítása sincs, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy a vagyonnyilatkozatokat is ideje megreformálni.

„Bevezetjük Magyarországon az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német szabályokkal is” – írta a Facebook-oldalán Kocsis Máté.

👉 Bevezetjük Magyarországon az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német…

Posted by Kocsis Máté on Tuesday, June 21, 2022

„A Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat szóról szóra beépítjük a magyar jogba. Ugyanezt a rendszert használják például Németországban is, így talán – legalább ezen a területen – elkerülhetők a nemzetközi viták”

– magyarázta Kocsis Máté.

A dolog hátterében azonban valójában most sem az Európai Uniónak való kényszeres megfelelni akarást kell keresni, hanem amit a Portfolio.hu vett észre: a legfontosabb részek, például az ingó és ingatlanvagyon, ami alapján a képviselők vagyonosodását lehetett volna nyomon követni (ha bárki komolyan vette volna)

a jövőben egyszerűen kikerülnek a vagyonnyilatkozatokból.

Az új rend szerint egy sor olyan dologról nem kell nyilatkozni, amiről korábban igen. Többek között

  • a közeli hozzátartozó vagyonáról, jövedelméről,
  • a tulajdonban lévő ingatlanokról,
  • nagy értékű ingóságokról.
  • a pénzügyi megtakarításokról,
  • a hitelekről, tartozásokról,

vagyis minden olyan dologról, ami alapján kiderülne, hogy egy-egy képviselő vagyonosodása összhangban áll-e a hivatalos jövedelmi folyamataival – olvasható a cikkben.

Kapcsolódó hírek