Ezentúl Orbán Viktor dönti el, mennyit keresnek az állami vezetők

Orbán Viktor miniszterelnök (b4) a kormányalakításról folytatott megbeszélésen a Karmelita kolostorban 2022. május 11-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (b4) a kormányalakításról folytatott megbeszélésen a Karmelita kolostorban 2022. május 11-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nem csak Orbán Viktor fizetésemelését rejtette az a 61 oldalas salátatörvény, amit kedden szavazott meg az országgyűlés: miniszterelnöki hatáskörbe kerül mostantól a politikai vezetők – miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok, miniszterelnöki megbízottak – illetménye.

A 24.hu cikke azt írja, az említett tisztséget betöltők havi díjazása a jövőben már nem a köztisztviselői alapilletményhez vagy az illetménytáblához kapcsolódik, hanem

a miniszterelnök által meghatározott mértékű illetményre lesznek jogosultak.

Ugyanezzel a lendülettel a miniszteri biztosokat és a kormányzati hivatalvezetőket leszámítva eltörölték a fenti kör fizetési plafonját, mely korábban az előző évi bruttó átlagkereset tízszerese volt (438 800 forint). Így elméletileg a jövőben a havi bruttó 4,38 millió forint fölé is kúszhat a fizetésük.

A 24.hu szerette volna megtudni a Miniszterelnöki Kabinetirodától, hogy mekkora fizetésemelés, járandóság van kilátásba helyezve az illetékeseknek, de cikkük megjelenéséig nem érkezett válasz.

Kapcsolódó hírek