Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

A Wizz Airnél is drágulhatnak a repülőjegyek az extraprofitadó miatt

Pedig a kormány nem győzi hangsúlyozni, hogy nem háríthatják át a cégek.

A Wizz Airnél is drágulhatnak a repülőjegyek az extraprofitadó miatt
Fotó: Facebook/Wizz Air

A július 1-ig megvásárolt repülőjegyek esetében a Wizz Air még nem hárítja át utasaira az extraprofit-adó által okozott „pénzügyi terheket”, de aztán valószínűleg náluk is megdrágul az utazás, derül ki a légitársaság keddi közleményéből.

Mint írták, az extraprofit-adó, továbbá az üzemanyagárak növekedése miatt a jövőben a viteldíjak várhatóan emelkedni fognak. A repülőjegyárak azonban dinamikusan változnak, és mint mindig, ezután is elsősorban a kereslet és a kínálat határozza meg azok alakulását. A Wizz Airnél úgy vélik,

az utasonként számított adó bevezetése nem csak magasabb viteldíjat jelenthet, de a légitársaságokra rótt extra gazdasági teher tovább lassítja a régóta várt gazdasági fellendülést is.

Hozzátették, hogy a légiközlekedési ágazat, jelentős veszteségeket szenvedett el a Covid-19 világjárvány során, és bevétele, illetve nyeresége várhatóan még hosszú ideig nem éri el a vírus kitörése előtti szintet (ezért sem érthető továbbra sem, hogy milyen extraprofitot „talált” a légitársaságoknál a kormány – a szerk.).

Mint ismert, a Ryanair már korábban bejelentette, hogy minden utasra ráterheli a kormányzati extraprofitadót. Vélhetően az EasyJet sem fogja benyelni a veszteséget, legalábbis erre lehet következtetni a cég hvg.hu-nak küldött válaszából. Azt írták ugyanis, hogy csalódottak az új adó miatt, és hogy a jövőbeli járatokról szóló döntéseiknél a mostani adó hatásait is figyelembe fogják venni.