Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Kiosztotta a tűzoltó és pedagógus szakszervezet a szabad nyarat, adrenalinlöketet emlegető Parragh Lászlót

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b-j) a kamara gazdasági évnyitóján a Boscolo Budapest szállodában 2017. február 28-án.
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b-j) a kamara gazdasági évnyitóján a Boscolo Budapest szállodában 2017. február 28-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Ezek után mindenki megértené, ha Parragh László úr sűrű bocsánatkérések közepette visszavonulna a közéletből”

– így reagált Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének nagy vihart kavart szavaira, miszerint a különböző szakmacsoportoknál sokféle motiváció létezik, a tanároknak ott a szabad nyár, a tűzoltóknak pedig a társadalmi megbecsültség és az adrenalinlöket.

Salamon László a Népszavának kifejtve elmondta: igaz, hogy a tűzoltók továbbra is a megbízhatósági felmérések élén állnak, de ezért a boltban nem lehet semmit venni, így sok tűzoltó másodállást kénytelen vállalni. A magas adrenalinszint melletti munkavégzésnek pedig éppen hogy egészségkárosító hatásai vannak, miközben a szolgálati nyugdíj lehetőségét elvették.

Alig találni fiatalt, aki tűzoltónak menne,

– hangsúlyozta Salamon, hozzátéve: értelmetlen nyilatkozatok helyett olyan intézkedés-sorozatra lenne szükség, ami vonzóvá és kiszámíthatóvá tenné ezt a hivatást, és ami a jelenlegi dolgozókat is a pályán tartaná.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint Parragh tévedésben él az egész nyári szünetet illetően. A pedagógusoknak július első hetében ér véget a tanév, augusztus 20-a után pedig már be kell menni a munkahelyükre, a köztes időben sokan táboroztatnak, tanterveket készítenek, felzárkóztató programokban vesznek részt, akár a saját szabadságuk terhére.

Az alelnök kiemelte, a pedagógusok tanév közben is csak külön engedéllyel és indoklással vehetnek ki szabadnapot, számos esetben azonban meg sem kapják.