Novák Katalinhoz fordulnak a pedagógusok, amiért a parlament fideszes többsége ellehetetlenítette a pedagógussztrájkot

A tanárok sztrájkbizottsága előzetes normakontroll eljárásra kéri a fideszes államfőt.

Novák Katalin palacsintát süt.
Novák Katalin palacsintát süt. Fotó: Facebook/Novák Katalin

A pedagógusok sztrájkbizottsága arra kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy küldje előzetes normakontrollra a sztrájkot korlátozó törvényt – közölte a sztrájkbizottságot alkotó két nagy pedagógus szakszervezet szerdán.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt kéri, hogy az államfő ne írja alá az Országgyűlés által kedden elfogadott, a Nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítását – amely gyakorlatilag megakadályozza, hogy a pedagógusok a sztrájk valódi értelmében sztrájkolhassanak – hanem azt küldje meg az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontroll eljárásra.

A két érdekvédelmi szervezet emlékeztetett, hogy már a köznevelési intézményeket érintő, egyes szabályokról szóló februári kormányrendelet is korlátozta a pedagógusok sztrájkhoz való alapvető jogát a járványügyi veszélyhelyzet végéig.

Erről Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa – a sztrájkbizottság közleménye szerint – úgy vélekedett, a rendelet azért nem ellentétes az alaptörvénnyel, „mert az arányosság garanciája az intézkedés időbeliségében valósul meg a veszélyhelyzet idejére”.

A két szakszervezet szerint azonban a korlátozás járványügyi veszélyhelyzet utáni fenntartása, törvényi szintre emelése indokolatlan, és felveti a kérdést: alkotmányos-e a sztrájkjog állandósuló korlátozása? – írták.

A pedagógusok sztrájkbizottsága szerint a sztrájkjogot szükségtelenül és aránytalanul korlátozzák a sztrájk alatti tanítás elrendelésénél.

„A sztrájkot korlátozó rendelet törvénybe emelését kifejezetten diszkriminatív, retorziószerű, megfélemlítő szabálynak tekintjük”

– áll a két pedagógus szakszervezet közleményében.

Kapcsolódó hírek