Baleset

Halálos baleset történt Tiszakécskénél: fának csapódott egy pickup

Baleset

Súlyos baleset Tatán: terhes anyuka hajtott ki egy mentő elé, két mentőhelikopter is érkezett a helyszínre

Gazdaság

Kínos kérdésekre várja a választ Orbán Viktortól Magyar Péter

Novák Katalinhoz fordulnak a pedagógusok, amiért a parlament fideszes többsége ellehetetlenítette a pedagógussztrájkot

A tanárok sztrájkbizottsága előzetes normakontroll eljárásra kéri a fideszes államfőt.

RövidenRöviden
Novák Katalin palacsintát süt.
Novák Katalin palacsintát süt. Fotó: Facebook/Novák Katalin

A pedagógusok sztrájkbizottsága arra kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy küldje előzetes normakontrollra a sztrájkot korlátozó törvényt – közölte a sztrájkbizottságot alkotó két nagy pedagógus szakszervezet szerdán.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt kéri, hogy az államfő ne írja alá az Országgyűlés által kedden elfogadott, a Nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítását – amely gyakorlatilag megakadályozza, hogy a pedagógusok a sztrájk valódi értelmében sztrájkolhassanak – hanem azt küldje meg az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontroll eljárásra.

A két érdekvédelmi szervezet emlékeztetett, hogy már a köznevelési intézményeket érintő, egyes szabályokról szóló februári kormányrendelet is korlátozta a pedagógusok sztrájkhoz való alapvető jogát a járványügyi veszélyhelyzet végéig.

Erről Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa – a sztrájkbizottság közleménye szerint – úgy vélekedett, a rendelet azért nem ellentétes az alaptörvénnyel, „mert az arányosság garanciája az intézkedés időbeliségében valósul meg a veszélyhelyzet idejére”.

A két szakszervezet szerint azonban a korlátozás járványügyi veszélyhelyzet utáni fenntartása, törvényi szintre emelése indokolatlan, és felveti a kérdést: alkotmányos-e a sztrájkjog állandósuló korlátozása? – írták.

A pedagógusok sztrájkbizottsága szerint a sztrájkjogot szükségtelenül és aránytalanul korlátozzák a sztrájk alatti tanítás elrendelésénél.

„A sztrájkot korlátozó rendelet törvénybe emelését kifejezetten diszkriminatív, retorziószerű, megfélemlítő szabálynak tekintjük”

– áll a két pedagógus szakszervezet közleményében.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Novák Katalin fizetése 5,2 millió forintra emelkedett, és ezért pontosan annyit kell dolgoznia, mint amennyit államfői munkássága ért: nagy büdös semmit

Felfüggesztik a Kúriai Döntések című folyóirat kiadását, amiben a kegyelmi botrányt kirobbantó határozat is megjelent

Kitálalt a Novák Katalin kegyelmi botrányát kirobbantó ügyvéd

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

„Akkor is hazudsz, ha kérdezel” – reagálta Bayer Zsoltnak Magyar Péter

Orbán Viktor bejelentette, hogy dolgozik a kormány