Gazdaság

Brutális megszorítást jelentett be Varga Mihály, összeomlott a költségvetés

Belföld

Orbánnak eldurrant az agya a Parlamentben, saját magukat buktatta le

Belföld

Menczer Tamás ledobta az atomot Magyar Péterre

Semjén Zsolt megmagyarázta, miért nem lehet azonnal emelni a tanárok bérét

A gazdaság jól teljesít (jobban, mint bárhol!), de azért mindennek van határa.

RövidenRöviden
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettesnek (j) a Lengyel Köztársaság parancsnoki keresztje kitüntetést adja át Jerzy Snopek, Lengyelország magyarországi nagykövete a lengyel nagykövetségen 2021. május 25-én.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettesnek (j) a Lengyel Köztársaság parancsnoki keresztje kitüntetést adja át Jerzy Snopek, Lengyelország magyarországi nagykövete a lengyel nagykövetségen 2021. május 25-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Most jó a GDP, de a helyzet az, hogy az EU elhibázott energetikapolitikájából látható, hogy az energiaárak az égben vannak, óriási gazdasági bizonytalanság van, ennek a következményére nyilvánvaló az országnak fel kell készülni gazdaságilag”

– mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszerelnök-helyettes, KDNP-elnök a Népszava azon kérdésére, hogy ha a kormány folyamatosan a jó gazdasági mutatókról beszél, miért nem lehet emelni a pedagógusok bérét?

Semjén elismerte, hogy elmaradt a pedagógusok piaci szintű béremelése,

valamint vitathatatlan tény, hogy velük szemben az orvosok esetében volt bérfejlesztés. Szerinte azonban ez meg fog történni az ország teherbíró képességéhez mérten. Úgy látja, Pintér Sándor belügyminiszter (akihez mostantól az egészségügy és az oktatás is tartozik) a garancia arra, hogy ha az orvosokkal meg tudott állapodni – és ha tanári oldalról van megfelelő tárgyalópartner –, akkor velük is létrejöhet az egyezség.

A Népszava kérdésre, miszerint ha a kormány folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy milyen jók a gazdasági mutatók, akkor éppen emiatt nem férhetne-e bele egy pedagógus-béremelés, Semjén azt felelte:

„A rendelkezésre álló pénzeszközöknek van egy prioritása és van egy végessége. Ennek az egésznek a fényében kell nézni a tanárok szempontjait, melyet Magyarország kormánya – ahogy Hoffmann Rózsa idején is – figyelembe vesz és a jövőben is figyelembe fog venni”

– fejtegette a lapnak az ún. kereszténydemokrata politikus (miközben akkora a tanárhiány, hogy a legfrissebb hírek szerint megszűnik a balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola cukrász és szakács képzése, mert nincs elég szaktanár az iskolában).

Néhány napja egyébként arról is lehetett olvasni, hogy négy év alatt a korábbi két-háromszorosára emelkedett az iskolákban a különböző tárgyakat képesítés nélkül tanítók aránya, illetve arról is, hogy a pedagógusképzésben végzettek több mint fele más pályán helyezkedik el, mivel a tanároknak nagy a munkaterhelése és alacsony a fizetése.

Ez is érdekelhet

Rohad a közoktatás is: mélypontra került a főállású tanárok száma Magyarországon

Kövér László nem engedte, hogy a politizáló papokról kérdezzék Semjén Zsoltot a parlamentben

Épül már a béke: Magyarországra érkezett I. Bartholomaiosz pátriárka

Szentkirályi Alexandra lett a Fidesz budapesti elnöke

Rejtélyes kijelentést tett Gulyás Gergely, amikor Magyar Péterről faggatták

Ügyvédjén keresztül üzent Orbán, fontos helyreigazítani valója akadt