Bűnügy

Szorul a hurok Lázár nyakán? Nyomoz a rendőrség

Bűnügy

Mi történt? Fegyveres férfi őrjöngött a Parlamentnél

Bulvár

Óriásit vergődött Szentkirályi egy hőmérővel, Karácsony Gergely visszakézből tette helyre

Az LMP és a Mi Hazánk üdvözölte Orbán padlássöprését, még ki is terjesztenék a sarcot

Ungár Péter
Ungár Péter, az LMP társelnöke, Schmidt Mária fideszes történész fia. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Te jobb cikkeket írnál? Hírszerkesztőt keres a Röviden! → Részletek

A Demokratikus Koalíció bírálja, az LMP és a Mi Hazánk kiterjesztené a kormánynak azt a szerdai döntését, mely a háború és az elszálló árak miatt különadót vet ki a bankokra és a multikra (prolinyelven: „elvonja az extraprofitjukat”).

A DK rámutatott: a kormány a magyar emberekkel fizetteti meg „elhibázott politikájának és féktelen korrupciójának árát”. A párt közleményében felidézte, Orbán Viktor szerda délután jelentette be, hogy minden, Magyarországon lévő energetikai, telekommunikációs cég, bank, légitársaság köteles lesz befizetni a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba.

A Demokratikus Koalíció azt írta, ez nem jelent mást, „minthogy végső soron a törvénytelen kormány a magyar emberekkel fizetteti meg az elhibázott politikája, a mértéktelen lopás és az esztelen költekezések árát”.

Teljesen nyilvánvaló ugyanis, hogy ezek a cégek a rendkívüli adójukat a szolgáltatásaik árának emelésével fogják előteremteni. Orbán új adóit a tisztességes magyar emberek fogják kifizetni

– tartalmazza a Kálmán Olga frakciószóvivő által jegyzett közlemény.

Egy harmadik alap is kellene

Az LMP nevű ellenzéki aknapárt ugyanakkor támogatja, hogy az extraprofitot realizáló nagy multicégek nagyobb terhet vállaljanak a válság költségeiből.

Sőt, álláspontjuk szerint a két bejelentett alap mellett mindenképpen létre kellett volna hozni egy fenntarthatósági alapot is, amelybe a „szennyező és a fosszilis energiák értékesítésén nyerészkedő vállalatok” fizetnének be, és amelyből épületszigetelési és megújulóenergia-fejlesztéseket lehetne finanszírozni! Az energiaválságra az energiafüggetlenség a megoldás, arra pedig csak a zöldenergián és az energiahatékonyságon keresztül vezet az út – közölte Schmidt Mária orbánista történész fia, Ungár Péter frakcióvezető.

Még a gyógyszercégeket is!

A Mi Hazánk Mozgalom üdvözölte, hogy Orbán bevezette pártjuk korábbi javaslatát, ugyanakkor előadták ál-meglepettségüket is, hogy a kormány a „saját oligarcháit továbbra sem adóztatja meg”.

„Orbán Viktor bejelentésével, hogy két éven keresztül megadóztatják az extraprofitot termelő nagy cégeket; a bankokat, a biztosítókat, a nagykereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, a kormány tulajdonképpen végrehajtja a Mi Hazánk járványszolidaritási adóról szóló korábbi javaslatát” – lelkesedett a szélsőjobboldali kamuellenzék.

Azt is írták, „a kormány mostani döntéséből is kihagyta a gyógyszeripari cégeket és a Fidesz oligarcháinak érdekeltségeibe tartozó kaszinókat, amelyek pedig sokmilliárdos extraprofitra tettek szert az elmúlt években is. Követeljük, hogy ezekre is vonatkozzon a különadó és az oligarchák hatalmának megtörése érdekében javasoljuk a gazdasági közszereplő fogalmának bevezetését, hogy a milliárdos közbeszerzések nyerteseire is vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség vonatkozzon” – olvasható a Toroczkai László pártelnök által jegyzett közleményben.

Ez is érdekelhet:
Századvég: tetszik az „extraprofit” adó az embereknek, akik úgy tudják, Joe Biden is felelős az árak emelkedéséért

Kapcsolódó hírek

Mi történt? Visszafelé indult el egy vonat szombat este Biatorbágyról

Bese Gergő, Tiborcz, a romokban álló egészségügy – Orbán Viktor kínos kérdésekre is válaszolt Kötcsén

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Katalin és Péter lett az LMP társelnöke, Erzsébet elhagyja a pártot

Rendületlenül imádja az ország a Fideszt, a kegyelmi ügy hatására sem erősödtek a baloldali pártok

Orbán szállásadójának testvére beleszállt a „hisztériaellenzékbe”

Felszólították a „folyamatosan Fidesz-panelekkel kommunikáló” LMP-t, hogy valljon színt

Elképesztő: még ma is ott ült a parlamentben az ellenzék

Tagadja az LMP, hogy a Fidesszel közösen indítanának főpolgármester-jelöltet