DK: itt az ideje, hogy a kormány vállalja a felelősséget az általa okozott élelmiszerdrágulásért

DK: itt az ideje, hogy a kormány vállalja a felelősséget az általa okozott élelmiszerdrágulásért
Fotó: Facebook/Varju László

Már az alapvető élelmiszerek is luxusnak számítanak, a kormánynak pedig vállalnia kell a felelősséget az általa okozott élelmiszerdrágulásért – közölte a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, alelnöke szerdán.

Varju László közleményében azt írta, mára húsz éve nem látott magasságokba tört az infláció, a követhetetlen élelmiszerdrágulás pedig a Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint oda vezetett, hogy az emberek kevesebb élelmiszert vásárolnak.

„Sok embernek már az alapvető élelmiszerek is luxusnak számítanak, így sok család kosarából kimarad a hús, a zöldség vagy a kávé. Az élelmiszerdrágulás okai között elsődleges helyen szerepel minden idők leggyengébb magyar forintja, amit Orbán Viktor és Matolcsy György jegybankelnök hoztak össze az elmúlt hónapokban”

– írta a politikus. Hozzátette: a DK felszólítja Matolcsy Györgyöt, hogy „most mondja a magyarok szemébe: »a jegybanknak nincs árfolyamcélja«!”

„Ez volt az a mondat, amelyet Matolcsy György akkor ismételgetett, amikor meg kellett volna védenie a forintot az elértéktelenedéstől, mégsem tette, hiába ez az elsődleges feladata jegybankelnökként. Itt az ideje, hogy Matolcsy György a magyar családok szemébe mondja: azért nem tudnak bevásárolni, azért nem lesz hús az asztalon, és azért növekszik a lakáshitelük törlesztőrészlete, mert »a jegybanknak nincs árfolyamcélja«” – tette hozzá.

A politikus megjegyezte: itt az ideje, hogy a kormány vállalja a felelősséget az általa okozott élelmiszerdrágulásért.

Kapcsolódó hírek